Doi soldați ruși, condamnați în Ucraina pentru crime de război. Câţi ani de închisoare au primit

Publicat: 31/05/2022 | 14:33

Un tribunal din Ucraina a condamnat, marți, doi militari ruși la 11 ani și jumătate de închisoare pentru bombardarea orașului Harkov, din estul Ucrainei. Este al doilea verdict pentru crime de război de la începutul invaziei rușilor care a început pe 24 februarie. 

Alexander Bobikin și Alexander Ivanov, cei doi militari ruși capturați, au pledat vinovați săptămâna trecută, în cel de-al doilea proces pentru crime de război.

„Vinovația lui Bobikin și Ivanov a fost dovedită pe deplin”, a spus judecătorul Evhen Bolybok.

Cei doi militari ruşi, un şofer în convoiul de artilerie şi un artilerist, au fost capturaţi de forţele ucrainene după ce au trecut graniţa şi au continuat atacul, conform procurorilor ucraineni.

CITEŞTE ŞI: MIKHAIL KHODORKOVSKY, ÎN RĂZBOI CU PUTIN! OLIGARHUL A DEZVĂLUIT CARE SUNT URMĂTOARELE ȚĂRI VIZATE DE LIDERUL DE LA KREMLIN

Parchetul a cerut în acest caz condamnarea maximă la câte 12 ani de închisoare, iar instanța a stabilit că cei doi vor sta în spatele gratiilor timp de 11 ani și jumătate.

Avocatul apărării a susţinut că soldaţii au urmat ordinele primite, dar recunosc faptele.

„Sunt complet vinovat de crimele de care sunt acuzat. Am tras asupra Ucrainei din Rusia”, a spus Bobikin în fața magistraților de la tribunalul districtual Kotelevska.

La rândul său, Ivanov a cerut să nu i se aplice pedeapsa maximă de închisoare: „Mă căiesc şi cer o reducere a pedepsei”.

Ce face Rusia cu militarii care refuză să lupte în războiul cu Ucraina

Într-o postare pe Telegram, Serviciul ucrainean de informații spune că mai multe unități ale Regimentului 70 Gărzi Motorizate au refuzat în mod deschis să ia parte la război și au cerut să fie readuse în zonele în care sunt desfășurate în mod normal, relatează BBC.

Comandanții unităților fac toate eforturile pentru a ascunde cazurile de nesupunere, spune direcția, în timp ce militarii cei mai necooperanți sunt „trimiși în cea mai periculoasă zonă a frontului în speranța că vor fi uciși rapid”, potrivit postării.

Agenția spune că Serviciul Federal de Securitate din Rusia a decis să se infiltreze în unitățile regimentului cu „agenți și informatori”. BBC nu a putut verifica aceste informații în mod independent.