Doliu în cinematografia românească. Vasile Popa a murit

Publicat: 09/03/2021 | 14:59

Vasile Popa, cascadorul cunoscut în domeniul cinematografiei sub porecla de „Țeavă” a murit noaptea trecută, la 74 de ani.

Fostul boxer de la Dinamo a devenit celebru în cinematografie, după ce Sergiu Nicolaescu i-a propus să devină cascador. A jucat în aproape 400 de filme.

Trupul neînsuflețit al maestrului „ȚEAVĂ” va fi depus la Sf. Biserică – Hramul Adormirii Maici Domnului din localitatea Brezoaiele (Bulgaru), jud. Dâmbovița. Înmormântarea va avea loc Marți, 09.03.2021, orele 13:00, anunță foștii colegi ai lui Vasile Popa.

„Avem obligația morală de a continua și dezvolta ceea ce maestrul și mentorul nostru, Popa Vasile, ne-a dăruit: PROFESIONALISMUL, CURAJUL, SOLIDARITATEA ȘI PRIETENIA LUI.
BUNUL DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN LINIȘTE ȘI PACE PE MAESTRUL „ȚEAVĂ”!

Suntem profund îndureraţi de dispariţia dragului nostru mentor, coleg și prieten, maestrul POPA VASILE, omul care ne-a dăruit dragostea, curajul și profesionalismul său artistic, caracterul și puterea de a înfrunta moartea în realizarea actului artistic. A fost în permanență un erou omniprezent în multiplele acţiuni umanitare la care a participat pentru salvări de vieţi omeneşti (la cutremurul din 1977, Revoluţia din Decembrie 1989, inundaţii, deszăpeziri și alte activiăți sociale de voluntariat). Maestrul „ȚEAVĂ” , a fost și va rămâne pentru noi cascadorii, omul care ne-a modelat în arta cinematografică. Un om modest și simplu, incontestabil. O figură a portretului cinematografic extrem de realistă și expresivă, „ȚEAVĂ”, a fost un artist complet, inovativ și inventiv în aproape toate domeniile artistice de acțiune (cascador, actor, coordonator și bun profesor al mişcării scenice).

Mare sportiv de performanță și unul dintre cei mai buni boxeri ai clubului Dinamo. Toate aceste opere au fost create cu mesaje și forme educative, transmiţând adevărata și reala expresivitate
a personajului în care a fost distribuit. Mesajele și creațiile sale artistice, precum și implicarea sa în anumite fenomene sociale din punct de vedere educativ, au contribuit definitoriu în formarea și
dezvoltarea artei cinematografice la nivel naţional și internaţional.

Arta filmului romanesc va fi mult mai săracă fără „ȚEAVĂ”, la fel și pentru noi cascadorii”, precizează Asociația Cascadorilor Profesioniști din România, într-un comunicat.

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult