Doliu în lumea teatrului! O actriță îndrăgită de toată România a murit. Anunțul făcut în miez de noapte

De: Cancan
Publicat: 18/03/2019 | 06:48

Este doliu în lumea teatrului din România! O actriță îndrăgită de întreaga țară, care a jucat și cu Dorel Vișan, a murit. Vestea tristă s-a aflat în această noapte.

Actrița Silvia Ghelan a murit la vârsta de 95 de ani

Actrița Silvia Ghelan a murit în cursul zilei de astăzi la vârsta de 95 de ani, potrivit libertatea.ro. Regretata artistă a fost una dintre prezențele cele mai elegante din istoria teatrului românesc. Ea a urcat pe scena clujeană mai bine de cinci decenii.

În urmă cu șase ani, actrița Silvia Ghelan a fost decorată de Alteţa Sa Regală Principele Radu, în numele Majestăţii Sale Regele Mihai, cu Decoraţia Regală “Nihil Sine Deo”. Înainte de eveniment, ea a mărturisit: “Sunt foarte bulversată în aceste zile, dar şi extrem de fericită. Starea de sănătate nu-mi permite să acord interviuri însă sunt onorată pentru tot ceea ce mi se întâmplă”, relatează Transilvania Reporter.

Actriţa Silvia Ghelan, decorată de Casa Regală. Sursa foto: transilvaniareporter.ro

Născută la Cluj, în 25 octombrie 1924, absolventă a Conservatorului din acest oraș și decorată de Casa Regală a României cu decorația Nihil Sine Deo în 2013, la împlinirea vârstei de 89 de ani, Silvia Ghelan este una din marile actrițe pe care le-a dat orașul de pe Someș, jucând mai ales roluri dramatice și grave, precum Cesonia din „Caligula” dar și comice, precum Veta din „O noapte furtunoasă”. Cunoscută publicului mai ales grație filmului „Întoarcerea lui Voda Lăpușneanu” (1980), precum și pentru prodigioasa ei activitate din cadrul Teatrului Național din Cluj, „Silvia Ghelan a fost şi este tragediana zilelor noastre, tragicul fiind consubstanţial fiinţei sale. Totuşi actriţa nu refuză dramaticul, după cum nu se desolidarizează nici de comic sau melodramatic”, după cum notează criticul Justin Ceuca în cartea „Silvia Ghelan – eseu despre un actor”.

A devenit angajata Teatrului Naţional din Cluj la 1 octombrie 1948 şi s-a pensionat din oficiu la 1 februarie 1985. Debutul său a avut loc în 1949, în piesa pentru copii „Scufiţa roşie” de Evghenii Şvarţ. Prima sa apariţie într-un rol consistent a fost Wanda din „Gaiţele” de Al. Kiriţescu. Următorul rol de referinţă a fost Vidra din „Răzvan şi Vidra” de B.P.Haşdeu, în 1956. Actriţa a fost şi director al Teatrului Naţional din Cluj, funcţie pe care a împărţit-o cu regizorul Victor Tudor Popa şi cu actorul Valentino Dain, de la 1 septembrie 1971 la 14 iunie 1972. „Ceea ce îi este propriu actriţei şi constituie forţa ei se cheamă transgresarea tuturor categoriilor. În acelaşi timp, Silvia Ghelan are capacitatea şi ştiinţa de a conferi celor mai simple sau derizorii ipostaze în care apare măreţie, majestate, fie că este vorba despre Lady Torrance din «Orfeu în infern» de Tennessee Williams sau Silvia din «Visul» de D.R. Popescu, despre Blanche din «Un tramvai numit dorinţă» sau Mary Tyrone din «Lungul drum al zilei către noapte» de Eugene O’Neill, despre Doamna Cleary din «Subiectul era trandafirii» de Frank Gilroy sau Saveta Colceriu din «Un os pentru un câine mort» de Alexandru Sever.

Fără a fi o interpretă «acreditată» de comedie, Silvia Ghelan nu a ocolit comicul, fie îmbinându-l cu tragicul, precum în Cesonia din «Caligula» de Albert Camus, fie dându-i forma superioară a ironiei, ca în Leonie din «Părinţii teribili» sau în Solange din «Mașina de scris» de Jean Cocteau. Actrita reușește şi performanţa satirei totale, a comicului negru sau grotescului, precum în Anna Fierling din «Mutter Courage şi copiii săi» de Bertolt Brecht”, mai scrie criticul Justin Ceuca în cartea pe care i-a dedicat-o actriței în 1998.