Dr. Cezar face precizări despre hrana din postul religios și cel intermitent: „Nu există medicament pentru creier mai bun!”

Publicat: 18/03/2023 | 16:00

Doctor Cezar Amititeloaie este invitatul săptămânii în podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene”. Episodul are premiera astăzi, 18 martie, de la ora 19:30, pe canalul de YouTube dedicat. Cardiologul vedetă abordează o mulțime de teme importante, printre care și cea a alimentației în perioada postului. Dr. Cezar explică, pe înțelesul tuturor, ce alimente ar trebui consumate pentru o dietă echilibrată, iar primul indiciu conduce către proteine.

Însă, alimentele bogate în aceste substanțe organice nu ar trebui asimilate oricum de către indivizi, ci după anumite norme. Dr. Cezar mai explică și cum ar trebui să își particularizeze fiecare persoană dieta, în funcție de propriile caracteristici și nevoi. Interviul integral, cu acest subiect dezbătut pe larg, se difuzează de la ora 19:00 pe canalul de YouTube „ALTCEVA cu Adrian Artene”!

( NU RATA: DR. CEZAR, INVITAT LA PODCASTUL ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE )

Dr. Cezar deslușește rețeta alimentației conforme în perioada postului: „Proteinele sunt foarte importante!”

Adrian Artene: Ce nu trebuie să lipsească de pe o masă de post? Și nu vorbim despre postul intermitent, ci despre cel religios.

Doctor Cezar: Suntem diferiți, avem activități diferite, proteinele sunt foarte importante. Aici e o precizare foarte importantă, leguminoasele – fasolea, mazărea, năutul, nucile, semințele sunt copiii plantelor. Conțin cele mai multe proteine și sunt baza unei alimentații vegeteriene. Însă nici aceste plante nu prea vor să fie mâncate.

Și au niște proteine, se numesc lectine, care pot fi foarte toxice, dacă nu sunt bine digerate, dacă nu sunt bine dizolvate. De exemplu, leguminoasele ar trebui să fie lăsate foarte mult la înmuiat, nucile și semințele să fie lăsate la înmuiat ca o parte din aceste substanțe să se delectinizeze, să nu mai fie atât de agresive pentru sistemul nostru digestiv.

Fermentarea este altă metodă de delectinizare, murăturile sunt foarte bune în acest sens. Germinarea – grâul încolțit este benefic, e o sursă foarte bună de proteine. Însă, cerealele integrale așa cum sunt ele nu sunt bune, pentru că aceste lectine cauzează inflamații la nivelul intestinului.

Ăsta este motivul pentru care, de-a lungul istoriei, oamenii au făcut făină, au dat tărâțele deoparte, le-au dat la animale să le îngrașe, să le creeze inflamații la nivel intestinal. Au luat făina albă și au pus-o la dospit cu maia. Maiaua este un proces de fermentare lentă care dizolvă și distruge aceste proteine foarte mari și le face mai ușor asimilabile de către noi.

( ACCESEAZĂ DE LA ORA 19: MANUAL DE FERICIRE. DR. CEZAR: ”PREDAU FERICIREA, TRĂIESC FERICIREA!” )

Dr. Cezar punctează importanța postului intermitent în economia unei diete echilibrate (Foto: captură video)

Dr. Cezar clarifică importanța și beneficiile postului intermitent: „Nu există medicament pentru creier mai bun!”

Adrian Artene: Postul este și medicament optim pentru creier?

Doctor Cezar: Da, bineînțeles! Nu există medicament pentru creier mai bun decât postul intermitent. Dar ce înseamnă intermintent? Fiecare trebuie să știe ce înseamnă intermitent, pentru că natura e variabilă. Niciun animal sălbatic, nicio vietate nu știe dacă prinde următoarea masă.

Orice vietate nu are totul asigurat, noi suntem adaptați pentru această variabilitate și avem acea flexibilitate metabolică. Putem arde și grăsimi și carbohidrați, noi asta trebuie să simulăm. Dacă respectăm un șablon – 18 cu 6, 20 cu 4, zi de zi, aia nu e post intermitent.

Și au venit unii care au făcut niște studii și au demonstrat că postul intermitent e dăunător. Păi o zi da, una nu, 20 cu 4, nu e natural. Voi ați făcut pe cobai, dar faceți pe șoricei sălbatici, să vedeți dacă mănâncă după orar fix! Să vedeți dacă vulpea mănâncă după orar fix, că vulpea face post intermitent.

Postul intermitent nu e neapărat fix, dacă vulpea prinde un șoricel și e micuț, nu se satură, mai aleargă după doi, trei. Dacă prinde o găină sau un iepure mai mare stă cu burta în sus.

( VEZI ȘI: Generalul muzicii populare Gheorghe Turda și-a povestit viața, în lacrimi: ”L-am văzut pe Dumnezeu!” )

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.