Dr. Menci arunca bomba! „Uneori legumele taranilor sunt otravite”

De: Cancan
Publicat: 13/11/2011 | 00:00

Daca „esti ceea ce mananci”, atunci e bine sa stii ce pui in farfurie, nu? Una dintre cele mai avizate persoane care sa vorbeasca despre ce mancam cu adevarat este Dr. Gheorghe Mencinicopschi sau Dr. Menci, asa cum il stie toata lumea. Directorul Institutului de Cercetari Alimentare a lansat recent si un film documentar numit „Toxic”, in care atrage atentia asupra tuturor pericolelor din farfurie. Iata ce informatii socante ne-a oferit si noua!

„Mai bine de la supermarket decat de la taran”

Dr. Menci atrage atentia asupra faptului ca ceea ce credeam noi ca e bun e, de fapt, foarte nociv. „Produsele de la taraba, de la piata, comercializate de tarani sunt de multe ori mai toxice decat cele de la supermarket. Multi cred ca cele din marile lanturi de magazine sunt tratate chimical si asa este, sunt. Dar producatorii mari respecta o anumita dozare, concentratie a substantelor, o norma agricola, pe cand cei cu afaceri mici nu o respecta. Astfel s-a intamplat sa gasesc in gradina a unui taran doua sfecle, una fara niciun pic de azot, iar cealalta cu peste 20 de ori mai mult azot decat limita legala. In cazul in care un copil ar fi mancat acea sfecla, riscul de deces era foarte mare. Din pacate, micii interprizatori nu sunt verificati”, arunca dr. Menci bomba! „E si vina cumparatorului, deoarece isi alege mancarea dupa aspect. Multi vor salata sa fie cat mai mare, rosia la fel, e normal ca si taranul sa foloseasca pesticide si alte chimicale. Mai este o problema legata de aceste pesticide: produsul stropit cu pesticide nu trebuie recoltat si dat la vanzare imediat, ci trebuie asteptat un numar de zile, pentru a se diminua otrava. Multi dintre agricultorii mici nu respecta nici aceasta regula”, mai spune profesorul.

„Am gasit urma stampilei pe ouale de tara”

Micii agricultori au si cateva scamatorii in strategia de vanzare. Cumpara produse de la supermarket sau de la fabrici industriale si le recomanda a fi traditionale sau de tara. „Mi s-a intamplat sa cumpar oua de la taran si sa constat ca acestea aveau initial stampila de fabrica. Asa se procedeaza si cu unele produse din carne, care sunt facute din carne de porc industriala”, ne marturiseste dr. Menci.

„Tuicile sunt adevarate bombe toxice pentru organism”

„Da, da, asa e, nu mananc sanatos, dar nu am bani pentru mancare buna”, acestea sunt vorbele multor romani care, constransi de situatia materiala, cumpara fel si fel de salamuri si parizere pline de aditivi. „Dar aceasta este o mare graseala pe care o fac oamenii”, spune specialistul. „Poti manca mult mai bine si sanatos cu bani putini, decat o persoana care mananca delicatese. Fa-ti fasolea batuta din fasole fiarta, nu din fulgi, si piureul la fel. Va fi si mai ieftin si mai sanatos”, spune in replica directorul ICA. „Trebuie sa punctez si ca anumite produse facute in casa pot fi adevarate bombe toxice, precum tuicile”, mai spune el. Aceasta bautura rareori mai respecta reteta traditionla, ajungand sa fie extrem de periculoase pentru organism.

Stii care este cea mai mare gresala pe care o facem atunci cand alegem mancarea?

Raspunsul este relativ previzibil: „Atunci cand alegem dupa pret”, spune dr. Menci. Nu intotdeauna pretul este un criteriu de selectie. Trebuie sa ne intrebam mereu de ce acel produs costa atat de putin si sa constientizam ca uneori platim „taxa de aspect” si „taxa de brand” pentru produsele scumpe.