Drepturile gravidelor la locul de munca

De: Cancan
Publicat: 04/12/2009 | 00:00

Ionela Chircu Drepturile angajatelor insarcinate sunt de multe ori nestiute. Multe femei se tem ca daca raman gravide risca sa fie date afara de la serviciu.

Angajatorii nu au voie sa concedieze gravidele

In perioada in care femeia salariata este gravida sau se afla deja in concediu de maternitate, ori in concediu de crestere si ingrijire a copilului pana la doi ani, sau pana la trei ani in cazul unui copil cu handicap, angajatorul nu poate dispune concedierea. Protectia maternitatii este legiferata. In consecinta, orice tratament nefavorabil femeii legat de sarcina constituie o discriminare. De asemenea, la angajare nu trebuie sa i se solicite unei candidate pe un anumit post semnarea unui angajament potrivit caruia nu va ramane insarcinata si nu va naste in perioada in care este valabil contractul de munca incheiat cu acordul ambelor parti.

Cum sa-ti asiguri locul de munca?

Primul pas ce trebuie facut ca sa te asiguri ca nu ramai pe drumuri este sa anunti angajatorul ca esti insarcinata. Este bine sa anunti unitatea in scris. Apoi trebuie sa atasezi o adeverinta eliberata de medicul care iti monitorizeaza frecvent sarcina. Cuantumul lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni.

Legislatia apara femeile insarcinate

– Dreptul la consultatii medicale gratuite; – Dreptul la concediu postnatal; – Dreptul la concediu de risc maternal si indemnizatie de risc maternal suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat; – Dreptul la ore libere; – Dreptul la pastrarea confidentialitatii cu privire la starea de graviditate; – Dreptul la informare de catre angajator la prevederile legale din domeniul protectiei maternitatii la locul de munca sau asupra evaluarii privind riscurile la care pot fi expuse; – Dreptul de a nu efectua o munca daunatoare sanatatii si securitatii lor.