Ducu Bertzi, amintiri din perioada petrecută în Sighetu Marmației, un oraș al „durerii”: O copilărie trăită cu… spaimă!

Publicat: 11/07/2023 | 15:00

Ducu Bertzi, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA”, a vorbit despre lucrurile înfricoșătoare trăite în Sighetul Marmației, ba chiar a amintit ce era nevoit să facă atât el, cât și amicii lui, atunci când ajungeau în proximitatea închisorii orașului „durerii”. Astfel, pentru a putea vizualiza discuția integrală dintre cunoscutul folkist și directorul editorial al Grupului Gândul, abonați-vă la canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.

După ce Ana Blandiana a pus pe picioare proiectul Memorialul Durerii, Ducu Bertzi a dorit să facă o vizită locului unde au fost închiși lideri politici, dar și intelectuali români. Așa cum a menționat chiar celebrul folkist în cadrul interviului, sentimentele care l-au încercat în acel moment au fost mult prea puternice, două zile neavând vlagă.


(NU RATA: Ducu Bertzi este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene)

Podcastul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.

„Era ceva înfricoșător acolo”

Adrian Artene: Sunteți născut într-un miez de septembrie, în Sighet, un oraș al „durerii”, dar un oraș care a născut un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, supraviețuitor al holocaustului, și v-a născut și pe dumneavoastră, unul dintre cei mai reprezentativi cântăreți de folk din România. 

Ducu Bertzi: Eu am și copilărit în orașul durerii, cum bine spuneai, și, atât cât puteam să știm, că nici părinții nu ne spuneau, era o spaimă continuă, clar. Dar, atât cât știam noi, era ceva înfricoșător acolo și faptul că, de câte ori mergeam spre malul Izei, să mergem la ștrand, vara, ne obligau să mergem pe celălalt trotuar, să nu trecem pe lângă zidurile închisorii, și dacă ne opream cumva, strigau la noi să mergem, să nu stăm pe loc. Asta țin minte din copilărie. 

Adrian Artene: Plângeau acele ziduri? Pentru că, din anul 1950, acolo au fost închiși și au fost martirizați lideri politici, intelectuali de seamă ai României. 

Ducu Bertzi: Da. Aș putea spune că o mare parte a elitei societății românești a fost acolo. Eu, când am fost, după ce i-au dat o nouă față și au făcut Memorialul Durerii datorită Anei Blandiana, ea a pornit proiectul ăsta excepțional, două zile n-am fost bun de nimic. Deci atâta durere este și acum și atâta energie negativă este în pereții ăia încât… te fac praf. 

Adrian Artene: Ce tablou ați asociat din perioada copilăriei? 

Ducu Bertzi: Aș avea mai multe și toate tablourile mele sunt legate de anotimpuri. Am constatat, mai târziu, că am fost foarte marcat de anotimpuri și fiecare anotimp în parte alcătuia, pentru mine, un tablou special. 

Podcastul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene” / (Sursa: Captură video)

(VEZI ȘI: Psihologul Constantin Cornea este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.