După o viață dedicată scenei, Ion Lăceanu abia își plătește azilul din pensie: „Mai primim fructe sau câte o prăjitură, nu mă plâng”

Publicat: 10/10/2023 | 15:09
Ion Lăceanu a ajuns la azil / Sursă foto: Facebook

La cei 87 de ani ai săi, Ion Lăceanu se poate lăuda cu mai bine de șase decenii pe scenă. Cariera sa prolifică în care a cântat inclusiv în fața lui John F. Kennedy, s-a sfârșit cu o bătrânețe la azil. Nu a mai suportat singurătatea lăsată de moartea soției, Anastasia, în 2016, așa că de trei ani stă într-un centru pentru vârstnici.

S-a născut pe 7 mai 1936 în satul Săceni din Teleorman, cu mari speranțe de viitor. Dintr-un colț de România, artistul a ajuns să aibă concerte în 58 de țări, pentru 7 președinți și să primească supranumele de „Omul orchestră”. A cântat la kavak, cimpoi, flaut, ocarina, solzi de pește și frunză, menținând tradiția vie și cinstind folclorul. Este cunoscut pentru melodiile sale de petrecere, printre care se numără: Blestemul, Sârba de la Obedeni, S-a mărit armata, Hora de la Bolintin, Horă Lăutărească și multe altele, dar a ajuns să-și petreacă bătrânețea la azil.

Ion Lăceanu, unul dintre cei mai mari artiști ai țării / Sursă foto: Facebook

(CITEȘTE ȘI: Cantaretul de muzica populara, Ion Laceanu, este in culmea fericirii! Se pregateste sa devina „bunicul orchestra”!)

Ion Lăceanu, bătrânețe modestă la azil. Ce pensie are acum, în 2023

În cadrul unui interviu, renumitul Ion Lăceanu a povestit că are o pensie de peste 3.000 de lei, iar taxa pentru azil îl costă 3.000 de lei pe lună. Nu se plânge de condiții sau de mâncare și este fericit cu situația în care se află. Marea lui bucurie este că fiul său, Robert, își face timp să-l viziteze. Dat fiind faptul că banii nu-i ajung, el are grijă să-i plătească diferența.

„Mâncarea aici este satisfăcătoare, avem trei mese pe zi, dacă ne e foame, între mese, mai primim fructe sau câte o prăjitură, nu mă plâng. Am nimerit bine, este un loc curat, există respect. Ce am auzit că se întâmplă, prin alte părți, m-a îngrozit, li s-au luat casele bătrânilor, au rămas pe drumuri.

Aici, taxa lunară costă cam 3.000 de lei, cu totul, poate un pic mai mult, dar am o pensie de peste 3.000 de lei, după o viață de muncă, este binișor, nu e rău. Alți artiști au pensie mică, de vreo 1.400 de lei, pentru că au lucrat la negru. Eu dorm liniștit, mi-am asigurat o pensie decentă, pentru zile grele.

Fiul meu mă vizitează foarte des, el mai îmi cumpără tot ce e nevoie, și acoperă cheltuielile suplimentare. Eu am vrut să vin la azil, după decesul soției, când casa devenise prea mare și prea goală, fără ea”, a povestit vedeta internațională pentru Impact.

(CITEȘTE ȘI: Ion Laceanu se tine tare pe pozitii si, dupa o „escala” la Fundeni, e gata de Costinesti! „Am iesit din spital, ma duc pe litoral!”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult