E deja lege si a provocat panica in spitale! Bacsisul este interzis medicilor de la stat !

De: Cancan
Publicat: 07/08/2015 | 21:45

Medicii angajati in spitalele din sistemul public de sanatate n-au voie sa primeasca de la pacienti plati suplimentare sau donatii. Aceasta este decizia magistratilor Instantei Supreme, intr-un proces deschis de un pacient impotriva unui doctor. Deciziile ICCJ sunt obligatorii pentru celelalte instante.

Potrivit dreptului romanesc, hotararea ICCJ va folosi drept model pentru alti judecatori care judeca situatii similare. Decizia ICCJ nr. 19 din 4 iunie 2015 a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 590 din 5 august si este obligatorie pentru toate instantele de la momentul publicarii, arata avocatnet.ro.

Pacientii pot sa dea, medicii nu pot sa primeasca

Judecatorii au hotarat, prin documentul mentionat, ca medicii angajati cu contract de munca in spitalele din sistemul public de sanatate nu pot sa primeasca plati suplimentare sau donatii, chiar daca pacientii au dreptul, conferit de lege in prezent, de a recompensa medicii sau spitalele in care au fost tratati.

„(…) Fapta medicului angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate, care are calitatea de functionar public, in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in conditiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege avand ca urmare incidenta dispozitiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din C. pen.”, scrie in decizia ICCJ publicata miercuri in Monitorul Oficial.

Donatiile sunt posibile, daca nu sunt interzise de spital

Legea drepturilor pacientului prevede ca pacientii au posibilitatea de a oferi angajatilor sau unitatii in care au fost ingrijiti plati suplimentare sau donatii, atat timp cat legea este respectata. Totusi, Curtea a subliniat ca, in acelasi timp, legislatia in vigoare interzice angajatilor din spitalele de stat primirea platilor suplimentare sau a donatiilor.

„Chiar daca se admite existenta unui drept al medicului de a primi plati suplimentare sau donatii, corelativ dreptului pacientului de a oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare ori donatii, cu respectarea legii, este evident ca «respectarea legii» se refera atat la respectarea legii de «pacient», cat si la respectarea legii de «angajatii unitatii», atunci cand, pe de o parte, pacientul ofera plati suplimentare sau donatii, iar, pe de alta parte, «angajatii» unitatii medicale primesc aceste plati suplimentare sau donatii. Este posibil ca pacientul sa ofere plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii (imprejurare care poate fi de natura sa excluda orice raspundere penala), insa primirea acestora sa nu se faca de catre «angajati» cu respectarea legii deoarece chiar legea interzice primirea unor plati suplimentare sau donatii de catre acestia din urma”, explica judecatorii ICCJ.

(M.N.)