E gresit TOT ce stiai pana acum despre gratar! Profesorul Menci te invata cum sa perpelesti mititeii pe jar!

De: Cancan
Publicat: 30/04/2014 | 19:16

1 Mai, pe langa semnificatie ei ca Zi a Muncii, este si ziua in care romanii dau startul la gratare. Pentru a avea parte de o zi linistita si de un gratar ca la carte, e indicat sa luam in seama sfaturile unui expert.

Doctorul Mencinicopschi spune ca trebuie sa fim foarte atenti la combinarea alimentelor

Medicul Gheorghe Mencinicopschi ne-a explicat ca daca nu stim cum sa pregatim corect carnea la gratar, ne punem sanatatea in pericol.

“Distractia de 1 Mai nu trebuie sa fie urmata invariabil de dureri de burta, stari de greata si toxiinfectii alimentare! Asadar, iata prima recomandare: profitati de statul in aer liber – daca tot se numeste „iesit la iarba verde” – si alternati perioadele de masa cu plimbari, jucat diverse jocuri (si cand spun asta ma refer la volei, fotbal sau bedminton, nu rummy si carti). Aveti grija si sa nu lasati alimentele – nici produsele de origine animala, nici legumele, nici fructele – sa stea in soare, fiindca sub actiunea caldurii puternice se pot altera rapid”, ne-a atentionat Menci.

Atentie cum curatam gratarul


Sfaturi pentru un gratar perfect

Doctorul ne-a mai spus ca trebuie sa avem grija cum punem carnea pe gratar, iar focul trebuie evitat sub orice forma. “Daca sub gratar veti avea foc direct, atunci grasimea scursa din carne se va aprinde si va da nastere unor substante cancerigene. Fumul rezultat din grasimea din carne scursa pe foc formeaza niste compusi care contamineaza si alimentele. De aceea, gratarul trebuie strict supravegheat, pentru a nu se produce frigerea excesiva”, a mai spus expertul.

Gratarul la iarba verde este o traditie de 1 Mai

De altfel, carnea nu trebuie sa fie prea bine facuta: crusta putin innegrita este de fapt o crusta carbonizata, ceea ce se traduce prin risc major de sanatate.

“Prin urmare, bine ar fi sa o preparati potrivit: nici incomplet gatita (pentru ca exista riscul toxiinfectiilor), dar nici prea arsa. Este recomandat sa folositi carne macra, cu cat mai putina grasime si sa eliminati pielea de pe pulpele si de pe pieptul de pui. In general, pestele contine mai putina grasime decat alte tipuri de carne, ceea ce il face varianta de preferat. Mai mult, pestele se gateste repede”, ne-a mai spus Menci.

Atentie la micii pecare ii puneti pe gratar


Nu curatati gratarul cu grasime!

Inainte de a folosi gratarul trebuie sa fim atenti sa fie curatat foarte bine, sa nu aiba urme de arsuri. Multi romani ung gratarul cu grasime, iar acest lucru este extrem de nociv ne-a avertizat doctorul.

“Gratarul nu trebuie uns cu slanina, pentru ca efectul este acelasi ca atunci cand se scurge grasimea din carne pe foc. Cel mai bine este sa ungeti gratarul cu ulei rezistent la temperaturi inalte de frigere. Pentru ca friptura sa nu se gateasca la o temperatura prea mare este recomandat fie sa se raspandeasca carbunii in lateralele gratarului (si sa pozitionati carnea astfel incat sa nu fie fix deasupra carbunilor), fie sa se ridice gratarul la distanta de sursa de caldura (cu ajutorul unor caramizi, de exemplu)”, ne-a mai spus profesorul. De altfel, este recomandat sa folosim condimentele, precum rozmarin, ghimbir, busuioc, menta, usturoi, sofran, piper, cimbru, marar, patrunjel.

In plus, unul dintre lucrurile pe care nu trebuie sa-l uitam este urmatorul: carnea nu se asociaza cu paine, ci cu legume gatite de asemenea corect la gratar si/sau cu salate bogate.

CITESTE SI

Recomandari “beton”! Mencinicopschi spune totul despre carnea de miel! Ce condimente se pun la friptura si de ce e bun stufatul!

 

Doctorul Mencinicopschi nu a fost intotdeauna adeptul mancarurilor sanatoase! In studentie se hranea cu „bombe” calorice!

 

Doctorul „Menci” ne-a dezvaluit secretele sale! Afla ce trebuie sa faci pentru a avea parte de o masa linistita de Paste!

 

Micii de strut sunt indicati pentru gratar

Cei mai sanatosi mici sunt cei de strut

De obicei cel mai folosit preparat pentru gratarul de 1 Mai este micul. Dar doctorul Menci ne sfatuieste sa ii facem acasa, din carne a carei origine o cunoastem, cu usturoi de gradina si slanina de porc crescut ecologic, la curte sau in semisalbaticie.

“Exista si o varianta (mai) sanatoasa a micilor: cei facuti din carne de strut. Carnea de strut este dietetica, avand o grasime buna, bogata in acizi grasi omega-3. Important: cand ii pregatiti trebuie sa fiti atenti sa fie bine facuti, deoarece in cazul frigerii incomplete exista sansa contaminarii cu trichinela, care poate duce la imbolnaviri grave. Fripti pe gratarul cu foc direct devin toxici, asa ca cel mai bine ii pregatiti cum am recomandat putin mai sus”, ne-a mai spus Menci. De altfel, acest produs trebuie consumat alaturi de salate de legume si mustar de calitate! Asocierea cu cartofi prajiti, paine si bauturi alcoolice nu face nimic altceva decat sa inrautateasca si mai mult digestia. (Sursa foto carpatzoo.ro) (Alex Saulea)

„Daca sub gratar veti avea foc direct, atunci grasimea scursa din carne se va aprinde si va genera substante cancerigene!”, Doctorul Menci