E oficial! Cum se numește primul medicament care a fost aprobat să fie folosit în tratarea coronavirusului

Publicat: 26/02/2020 | 20:53

E oficial! A fost făcut public numele primului medicament care a fost aprobat să fie folosit în tratarea coronavirusului. Alte două tratamente potențiale anti-COVID19 au fost anunțate de autoritățile din China, relatează presa de peste hotare.

Citește și: Alertă în toată țara din cauza coronavirusului! Iohannis a convocat o ședință CSAT de urgență

Medicamentul Favilavir, aprobat să fie folosit în tratarea coronavirusului

Dezvoltat de compania farmaceutică Zhejiang Hisun, Favilavir (Favipiravir) a fost aprobat ca să fie folosit în tratarea coronavirusului, potrivit declarațiilor făcute de guvernul Taizhou din Provincia Zhejiang. De asemenea, el este primul medicament care a primit undă verde din partea reprezentanților Administrației Naționale a Produselor Medicale pentru comercializare încă de la focar, relatează thailandmedical.news. Se preconizează că Favilavirul va juca un rol important în prevenirea și tratarea focarului, care a infectat aproape 81.000 de oameni din întreaga lume, a declarat guvernul pe contul său oficial WeChat.

Un tratament pentru malarie ar putea fi eficace împotriva coronavirusului

Alături de Favipiravir, Fosfatul de clorochină și Remdesivir au fost anunțate oficial de Ministrul Științei și Tehnologiei ca fiind medicamente potențiale anti-COVID19. Inițial, în studiile clinice efectuate, toate au arătat efecte curative mai evidente și reacții adverse mai scăzute.

Fosfatul clorochinelor se află într-o clasă de medicamente numite antimalariene și amebicide. El este utilizat pentru prevenirea și tratarea malariei, dar și pentru amebiaza. Didier Raoult, director al Institutului de Boli Infecțioase “Mediterranée” din Marsilia, a afirmat că acest medicament s-a dovedit a fi eficace împotriva noului virus întâi în laborator, apoi în evaluarea clinică din China.

Specialist de reputație internațională în boli infecțioase, profesorul Raoult a mai declarat: “Până la urmă, infecția cu coronavirus s-ar putea dovedi cea mai simplă și mai ieftin de îngrijit infecție virală”.

Clorochina este un medicament ieftin și fără efecte secundare severe, fiind utilizat în medicină de peste 70 de ani. Potrivit cercetătorilor chinezi, care au publicat un studiu la care face referire profesorul Didier Raoult, un tratament cu 500 mg de clorochină pe zi timp de zece zile s-a dovedit a fi suficient.

“Rezultatele obținute până în prezent pe un număr de peste 100 de pacienți au demonstrat că fosfatul de clorochină este mai eficace decât tratamentul primit de un alt grup de pacienți. Medicamentul a încetinit evoluția pneumoniei, pacientul a redevenit negativ la virus și per total s-a scurtat durata bolii”, se mai arată în studiul publicat de profesorii Jianjun Gao, Zhenxue Tian și Xu Yang de la Universitatea din Qingdao și de la spitalul din Qingdao, relatează rador.ro.

Remdesivir este un alt tratament cu are potențial împotriva virusului ucigaș din China și este folosit pentru Ebiola și infecțiile cu virusul Marbug. În urma cercetărilor făcute, oamenii de știință au descoperit că arată și activitate antivirală împotriva altor virusuri ARN monocatenare, cum ar fi virusul sincițial respirator, virusul Junin, virusul febrei Lassa, virusul Nipah, virusul Hendra și coronavirusurile (inclusiv virusurile MERS și SARS).

Remdesivir a fost administrat unui american în Snohomish, Washington, infectat cu coronavirus, iar compusul a fost furnizat și în China, unde se fac studii pe persoane care au contractat virusul ucigaș și au sau nu simptome grave. COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de SARS-CoV-2 (noua coronavirus din 2019), un virus strâns legat de virusul SARS.