E oficial! Examenele de licenţă și disertație pot fi susţinute şi online pe durata epidemiei de coronavirus în România. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească universitățile

Publicat: 09/04/2020 | 20:11

E oficial! Examenele de licenţă/diplomă și disertație pot fi susţinute şi online în România, pe durata epidemiei de coronavirus. În ordinul publicat azi în Monitorul Oficial, ministrul Educaţiei a anunțat ce condiții trebuie să îndeplinească universitățile prin derogare de la prevederile legale în domeniul învățământului superior.

Citește și: Andra, apel copleșitor pentru cadrele medicale aflate în linia întâi în războiul cu noul coronavirus: “Vă propun să fim alături de Crucea Roșie”

În România, examenele de licenţă pot fi susţinute şi online pe durata pandemiei

Potrivit Ordinului nr. 4.020/2020, pentru anul universitar 2019-2020, pe perioada stării de urgență, în baza autonomiei universitare, cu respectarea calității actului didactic și cu asumarea răspunderii publice:

– proba de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate, dar şi proba de prezentare și susținere a lucrării de licență/proiectului de diplomă pentru examenul de licență/diplomă se pot desfășura și on-line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiția ca universitatea să dispună de o platformă electronică adecvată.

– susținerea în varianta on-line trebuie să fie înregistrată integral, pentru fiecare absolvent în parte, și arhivată la nivelul facultății.

– susținerea lucrării de disertație, de la finalul programelor de studii universitare de master, se poate desfășura și on-line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiția ca universitatea să dispună de o platformă electronică adecvată.

Nu rata: PRELUNGIREA STĂRII DE URGENȚĂ.   Orban le-a cerut miniștrilor să trimită propunerile finale

De asemenea, și susținerea tezei de abilitare se poate desfășura și on-line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, iar comisia de specialitate pentru evaluarea tezei de abilitare întocmește on-line un raport de evaluare, care cuprinde propunerea de acceptare sau respingere a tezei de abilitare, precum și motivația deciziei luate.

Află și: Riscurile la care sunt supuși cei care s-au vindecat de coronavirus. Declarațiile unui medic italian: “Poate da naștere problemelor cardiace. Sportivii sunt în pericol”

Activitatea de evaluare a studenților se face tot on-line

Ordinul ministrului Educaţiei mai prevede că pe durata stării de urgență, instituțiile de învățământ superior din sistemul național de învățământ vor utiliza metode didactice alternative de învățământ (platforme on-line), iar cadrele didactice vor raporta săptămânal, către responsabilii desemnați de conducerea facultăților/departamentelor, activitatea desfășurată prin intermediul platformelor on-line.

Citește și: Ți se sfâșie inima! Cum au fost ultimele zile de viață ale lui Cristian Stupiuc, ambulanțierul din Suceava răpus de coronavirus! Ce a spus înainte să moară

Activitățile didactice de tipul laboratoare, proiecte, activități de cercetare etc., care impun interacțiunea “față în față”, vor fi recuperate în sistem modular, intensiv, după încetarea stării de urgență. Pe perioada stării de urgență, având în vedere infrastructura din universități, activitățile de evaluare a studenților se pot desfășura și on-line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar.