E oficial: Românii pot cere să nu mai cotizeze la Pilonul II de pensii

De: Cancan
Publicat: 13/03/2019 | 15:05

Românii pot solicita să nu mai cotizeze la Pilonul II de pensii și să vireze bani doar către stat, după ce norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care reglementează acest lucru a fost publicată marți, 12 martie, în Monitorul Oficial.

În acest moment, 25% din salariul brut al oricărui român se duce către bugetul asigurărilor sociale. Din acest procent, 3,75 puncte procentuale sunt apoi transmise de către stat către fondurile care administrează Pilonul II.

Acestea investesc mai departe banii și obțin profit. În timp, contribuțiile fiecăruia se adună și profitul crește și el. La pensionare, oamenii primesc banii lunar, ca un adaos la pensia de stat. Practic, Pilonul II este ca un fel de cont bancar pentru bătrânețe, scrie Libertatea.

Pensiile cresc cu 15 %, mai devreme decât se bănuia

Veste excelentă pentru toți pensionarii. Lefurile lor urmează să fie majorate în lunile care urmează. Nu de la 1 septembrie, cum se vehicula, ci mult mai devreme. Românii vor încasa mai mulți banii din luna iulie, urmând ca baremul de 15 % al creșterii să fie atind în prima zi din toamnă.  

Informația a fost confirmată și de fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomiţianu. Chiar dacă face parte din opoziție în acest moment, liberalul a dat asigurări că pensiile vor crește de la 1 septembrie, așa cum a promis Guvernul României. ”Se vor acordă aceste majorări la pensie”, a declarat fostul ministru al finanțelor, la România TV.

Asta înseamnă, literalmente, că 1,5 puncte de pensie vor cuantifica 248 de lei. Dacă în ianuarie 2019, un pensionar primea 1.650 de lei, în luna septembrie a aceluiași an, același pensionar va încasa 1.898 de lei.

Tot de la 1 septembrie va crește și pensia minimă. De la 640 de lei, până la 704 lei. Această creștere, va începe, ca și pentru restul pensiilor, de la 1 iulie 2019.

Angelica Mihail, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Pensii, a anunțat că văduvele și văduvii care vor să aplice pentru 25 % din pensia pe care ar fi trebuit s-o încaseze răposatul/răposata trebuie să aștepte până în anul 2021. Asta doar în cazul ăn care durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani. Acesta este doar un proiect de lege și nimic nu se va întâmpla mai devreme de 2021.