Echipele de interventie incearca sa-i salveze pe medicii raniti in accidentul aviatic din Apuseni. In ce stare sunt victimele

De: Cancan
Publicat: 20/01/2014 | 19:41

Accidentul s-ar fi petrecut la 1.300-1.400 metri altitudine, în pasul Ursoaia, în Munţii Apuseni, judeţul Cluj, din cauza unei defecţiuni la motor.

Elicopterul SMURD de la Târgu Mureş care a fost trimis pentru a acorda ajutor de urgenţă a fost nevoit să se retragă, fără a putea interveni, din cauza ceţii.

Echipa medicală trebuia să preleveze de la Oradea un ficat, pentru o pacientă de 62 de ani, cu ciroză, internată la Spitalul Fundeni.

––––––––––––––––––––––––

Un avion care transporta medici s-a prabusit in judetul Cluj! Pilotul era Adrian Iovan!

Pilotul Adrian Iovan a muncit non-stop de sarbatori! “Daca apare un ficat de prelevat, merg si salvez o viata!”
 

–––––––––––––––––––––––––

Unele dintre persoanele aflate în avion au suferit fracturi la membre sau coloană. Pilotul Adrian Iovan (fostul soţ al creatoarei de modă Romaniţa Iovan) ar fi suferit leziuni în zona picioarelor, scrie Alba24.ro.

De asemenea, doctorul Valentin Calu, purtatorul de cuvant al spitalului Elias, este inca imobilizat in aeronava prabusita.

O aeronavă care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care avea la bord un echipaj medical, printre care şi pe purtătorul de cuvânt la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, s-a prăbuşit la limita dintre judeţele Alba şi Cluj, potrivit unor surse din MAI.

Avionul plecase de pe Aeroportul Băneasa. Un pacient avea nevoie de un transplant. Aeronava trebuia să ajungă la Oradea, judeţul Bihor, pentru prelevare de organe, cu care s-ar fi întors la Bucureşti.

Potrivit dr. Carmen Pantiş, coordonator de Transplant Oradea, medicii erau aşteptaţi pentru o prelevare de ficat de la pacientă aflată în moarte cerebrală, scrie Realitatea.net.

În zona unde se află victimele accidentului aviatic zăpada este până la brâu

Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, care participă la operaţiunea de căutare a victimelor, spune că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este „până la brâu”, iar ceaţa este foarte densă.

Potrivit sursei citate, la operaţiune participă zece salvamontişti din Vlădeasa împărţiţi în trei echipe, aceştia fiind ajutaţi şi de localnici, care cunosc foarte bine zona.

La bord se aflau 7 persoane

Aeronava, de tip BN2, a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi are la bord un echipaj medical, printre care şi purtătorul de cuvânt de Spitalul Elias, dr. Valentin Calu.

La bordul avionului se află patru medici, o asistentă şi doi membri ai echipajului de zbor, iar avionul era pilotat de Adrian Iovan.

Echipa medicală din avionul care a aterizat forţat urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Potrivit lui Zota, echipa medicală era condusă de medicul Radu Zamfir de la Fundeni şi era formată din doctorii Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.

Avionul a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor, iar unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

R.R.