Efectele fumatului. Studiile care îţi dau fiori

De: Cancan
Publicat: 12/09/2017 | 15:37

Efectele fumatului. Cele mai mari riscuri ale fumatului sunt: apariţia cancerului bucal, nazal, al gâtului, de esofag, stomac, pancreas, vezică urinară, col uterin sau de sân. De asemenea, din 10 pacienţi diagnosticaţi cu cancer pulmonar, 9 sunt fumători.

În ceea ce priveşte afectarea sistemului cardiovascular, medicii au făcut din nou listă uriaşă de afecţiuni medicale pe care le poate provoca fumatul. De exemplu, fumatul poate creşte cu 50% riscul unui accident vascular cerebral la persoanele tinere.     

Tutunul reduce sever imunitatea, iar apărarea faţă de diverse infecţii este mult mai grea. De asemenea, vindecarea este mult mai grea. Un alt risc al fumatului este faptul că scade masa musculară, dar şi densitatea osoasă.   

Efectele fumatului. O boală pe care nu o tratezi cu binişorul

Dependenţa de nicotină nu este o boală pe care să o tratezi cu „binişorul”. De obicei, cei care se gândesc la una dintre metodele de renunţare la fumat şi fumează mai puţin, îşi păstrează ţigările fix pentru momentele plăcute ale zilei: dimineaţa la cafea, după masă sau la un vin cu prietenii. Prin această metodă de renunţare la fumat nu fac altceva decât să prelungească perioada de sevraj. 

Medicii spun că sunt foarte mulţi fumători care nici măcar nu au stări de sevraj, iar în cele mai rele cazuri, acestea se manifestă sub formă de stări de nesiguranţă şi nelinişte.   

Cei care vor să se lase de fumat se tem că se vor îngrăşa. Este vorba de înlocuirea gestului de a fuma, cu mâncatul. Ca să nu te îngraşi după renunţarea la fumat, încearcă să faci sport, să nu urci cu liftul, ci pe scări. De asemenea, poţi înlocui gestul fumatului cu diverse gadgeturi care să-ţi ţină mâna ocupată când simţi nevoia să fumezi.  

Efectele fumatului. Ce probleme apar la gravide

Efectele fumatului.  Din cauza fumatului poţi să rămâi mai greu gravidă. De asemenea, fumatul poate creşte riscul de sarcină ectopică, când ovulul fecundat se implantează în afara uterului frecvent la nivelul trompei uterine. Riscurile fumatului în sarcină sunt numeroase. În primul rând, pentru că se expune fătul la monoxidul de carbon, care limitează furnizarea de oxigen şi de substanţe nutrititive. Mai mult, expunerea la nicotină creşte frecvenţa cardiacă a copilului şi reduce mişcările respiratorii ale acestuia.

Efectele fumatului. Pe lista cu riscurile fumatului în sarcină mai trebuie trecută şi faptul că pot apărea probleme la nivelul placentei, cum ar fi placenta previa, când placenta acoperă total sau parţial cervixul sau placenta abrutio, când placenta se separă prematur de stratul intern al uterului, înainte de naştere. De asemenea, mamele care fumează pot da naştere unui copil cu o greutate mică.

Printre riscurile fumatului în sarcină mai trebuie notat şi faptul că se poate produce ruptură prematură a membranelor. Mai exact, membrana din jurul fătului, care formează sacul amniotic se rupe înainte de a începe travaliul şi înainte de săptămâna a 37-a de sarcină.