Efectele primul mort din România din cauza coronavirusului

Publicat: 11/03/2020 | 09:40
Efectele primul mort din România din cauza coronavirusului

Fiecare zi aduce statistici îngrijorătoare în criza coronavirusului, fiind contabilizate deja peste 4.000 de decese la nivel mondial. Numărul celor infectați crește cu rapiditate, iar Organizația Mondială a Sănătății se pregătește pentru declararea pandemiei.

Italia este țara europeană cea mai afectată de noul coronavirus, iar Raed Arafat face apel, aproape în fiecare zi, la românii care locuiesc acolo, îndemânându-i pe aceștia să nu revină în România pentru Sărbătorile Pascale. Totuși, pe plan național, chiar dacă au fost infectat 29 de persoane, românii consideră că încă nu este totul atât de grav și pleacă de la premisa că vor fi feriți de infecție. Autoritățile nu sunt, totuși, atât de optimiste, chiar de astăzi trecându-se la Scenariul 2 contra epidemiei. Au fost comandate noi teste rapide pentru depistarea Covid-19, meciurile de fotbal se desfășoară fără spectatori, iar cursurile au fost suspendate. Vor urma, cu siguranță, și alte măsuri radicale.

Din fericire, încă nu a fost înregistrat niciun deces în România, iar ideea că ”nu mi se poate întâmpla tocmai mie” continuă să se afle pe buzele multora. Există și păreri conform cărora România este o țară binecuvântată, ”grădina Maicii Domnului”, iar noul coronavirus nu va avea ”succes”.

Doar o altă teorie a conspirației?

Efectul primului mort în România va crea panică – informează dcnews.ro -, firește, abia atunci fiind cu toții convinși că trebuie luate în considerare toate regulile care țin la distanță coronavirusul. Vârstnicii sunt cei mai expuși noului coronavirus, iar tinerii din România ar trebui să înțeleagă că un contact direct cu aceștia le poate face rău. Au ei destule probleme ca să-i avem noi pe conștiință. Tinerii, în multe cazuri, sunt asimptomatici și le pot cauza probleme medicale grave fără să știe și, evident, fără să dorească asta.

Există și voci care văd în Covid-19 doar o altă teorie a conspirației, însă avertismentele autorităților nu trebuie trecute cu vederea. Întreg contextul medical mondial transmite că situația este gravă și că totul se poate amplifica, iar responsabilizarea fiecărui individ este o prioritate.