Eforie Sud va deveni a doua Mamaia în doi ani! Au început lucrările de extindere a plajei

Publicat: 04/08/2021 | 10:03

Deși turiștii sunt supărați că nu mai au unde să facă plajă în Eforie Sud, concentrarea este pe reabilitarea zonei, astfel încât în doi ani turiștii să se poată bucura cu adevărat de o plajă spațioasă.

Mica plajă din Eforie Sud e plină de utilaje şi muncitori. Nici aici plaja nu va fi ideală mai ales la început. E posibil să se repete situaţia din Mamaia, unde extinerea plajei a nemulţumit turiştii. Nisipul nu va fi foarte fin în primii ani, marea va fi adâncă încă de la câţiva metri de mal, iar distanţa până la apă va fi mult mai mare.

„Am fost foarte dezamăgiţi că nu ştiam că se lucrează. Înainte veneam aici la plajă, ne plăcea, era mai multă linişte„, a spus o turistă pentru  Observator.

În această zonă în dreptul staţiunii Eforie Sud a existat o plajă lată de doar câţiva metri, la finalul proiectului va fi aici o plajă de 100 de metri de care turiştii se pot bucura. Asta se va întâmpla în 2023.

Proiectul de reabilitare a litoralului în zona Eforie va extinde uscatul pe o lungime de aproape 6 kilometri. Cinci milioane de metri cubi de nisip vor fi scoşi din mare şi întinşi pe uscat. La final, vom avea 50 de hectare de plajă. Lucrările sunt făcute de o firmă olandeză şi costă 100 de milioane de euro, majoritatea bani europeni.

Au fost distruse vechile diguri şi acum se construiesc altele noi. Şase diguri vor fi conectate cu ţărmul şi vor putea fi folosite de turişti. Al şapteleava fi paralel cu malul şi are rol de protecţie a faunei şi florei marine.

Toate aceste blocuri de piatră de diferite dimensiuni pe care le vedeţi în spatele meu sunt folosite la construcţia celor 7 diguri, cântaresc 635 de mii de tone. Sunt aduse cu platforma sau în camioane. Iar pentru asta este nevoie de 25 de mii de drumuri.

După construcţia digurilor, se va extrage de pe fundul mării nisipul.
Marius Stamat, reprezentant firmă: „Ulterior după sezonul estival al anului 2022 va începe înnisiparea. În acest moment în spatele meu se construieşte o structură cu scopul de a reţine şi proteja viitoarea plajă care se va instala aici”.

Toată lucrarea este calculată la milimetru şi foloseşte tehnologie de ultimă generaţie. Spre exemplu, poziţia fiecărui stabilopod va fi monitorizată de la distanţă. Ele sunt poziţionate prin GPS, există un plan de coordonate, iar în timp cu o dronă se poate verifica dacă un bloc s-a mişcat sau nu.

După Mamaia şi Eforie, vor fi reabilitate şi plajele din Costineşti, Olimp, Balta Mangalia şi 2 mai. Preţul final: în jur de un miliard de euro.

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult