Ei isi risca viata zilnic pentru noi! Vezi ce inseamna munca unui scafandru de la ISU! “In lacuri suntem cu ochii inchisi”

De: Cancan
Publicat: 06/08/2013 | 00:11
Scafandrii lupta zi de zi pentru salvarea persoanelor aflate in pericol de inec

Scafandrii lupta zi de zi pentru salvarea persoanelor aflate in pericol de inec

Plutonierul Adjutant Dragos Claudiu, Plutonierul Bogdan Tudorache si Plutonierul Constantin Blejan sunt trei dintre cei 14 pompieri scafandri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti care sar in ajutorul oricui este in pericol de inec de 13 ani de cand s-a infiintat divizia. Au salvat pana acum zeci de vieti aflate in pericol in sute de interventii.. Cauzele cele mai des intalnite sunt panica la copii in special vara, bautura, iar iarna stopul cardiac.

Plutonier Blejan Constantin, Plutonier Adjutant Dragos Claudiu si Plutonier Bogdan Constantin (de la stanga la dreapta)

“Cazuri prin lacurile de agreement Pantelimon, Morii, Tei, raul Dambovitra, unde se scalda toata ziua copii, Dobroiesti la Colentina, raurile Sabar, Arges, Ialomita. De 1 mai am avut o interventie cu o masina cazuta in lacul Dobroiesti. Erau trei tineri care veneau de la padure si au intrat cu masina direct in apa. Paznicul de acolo a spus ca ei au iesit si au fugit inainte sa ajungem noi”, ne-a spus Plutonierul Adjutant Dragos Claudiu.

Echipele sunt formate intotdeauna din trei scafandrii

De altfel, echiparea lor se face in mers, spre locul interventiei, iar in experienta lor nu au salvat numai oameni ci si caini aflati in pericol de inec.
“Meseria de scafandru este grea, interesanta si usoara. Este grea in sensul ca actionam in conditii dificile, ape cu temperaturi scazute iarna, vizibilitate redusa, actionam la stavilare, la baraje unde sunt curenti de apa. Pe deasupra mai este si rapiditatea cu care trebuie sa intervenim. Interesanta si frumoasa este pentru ca ai niste satisfactii ca salvezi atatea vieti, iar usoara ne-o facem ca stim ce avem de facut, actionam in echipa suntem pregatiti si ne antrenam tot timpul. La o interventie ne echipam pe timpul deplasarii, dureaza cateva minute. Am ajuns acolo si am sarit in apa. Avem o autospeciala pentru scafandrii si avem toate conditiile sa ne echipam si sa actionam in cel mai scurt timp. Este echipata cu tot ce trebuie: barca de salvare, colac, corzi, costume, motor barca, avem si un lat facut de noi pentru salvarea animalelor”, ne-a mai povestit scafandrul. Au fost cazuri cand echipa a trebuit sa salveze caini comunitari cazuti in apa, lumea suna pentru ca li se face mila de ei, cateva cazuri si de patrupezi cu stapani cand nu mai puteau acestia sa ii scoata din apa.

Ei sunt echipati sa intervina in orice situatie

Iarna meseria lor devine si mai dificila din cauza temperaturilor si conditiilor vitrege in care trebuie sa actioneze.

“Iarna avem costume speciale, pentru temperaturi scazute, “costume uscate” ,care sunt etanse pe corp. Cel mai greu caz, lucrez de 13 ani ca scafandru, a fost pe Arges cand a trebuit sa salvam doi copii, verisori de sapte si noua ani, fata si baiat. Unul din ei a cazut in apa, iar celalalt a incercat sa il salveze si s-au inecat amandoi. A trebuit sa ii cautam, a fost ceva dureros”, a explicat Plutonierul Adjutant.
De altfel, tehnica de gasire a unei persoane care s-a inecat este pipaitul, deoarece in lacurile din Capitala si imprejurimi la o adancime mai mare de 1,5 metri scafandrii sunt orbi.
“In lacurile acestea suntem cu ochii inchisi, la o adancime mai mare de 1,5 metri, doi nu mai vezi nimic. II gasim pe pipait. Pipaim fundul lacului pana gasim, cu scanerul sau sonarul nu gaesti un cadavru, il gasesti la mana! Cele mai grele cazuri sunt cele in care te duci unde s-au gasit niste haine si papuci pe mal. In lacul respectiv se presupune ca s-ar fi inecat. Masinile cazute iarna in Dambovita sunt iarasi cazuri dificile, unde trebuie sa actionezi foarte rapid, am scos multi in viata din astfel de cazuri. Pe Arges am cautat patru zile la rand, pe o distanat de 10 kilometri o persoana pe care nu o gaseam. Am stat de dimineata pana seara, am cautat prin ragalii, scorburi de copaci, cu barca, pe mal, ne-am lasta in current sa vedem cam pe unde l-ar fi dus si pe el”, a mai povestit pompierul.

La o adancime mai mare de 1,5 metri scafandrii nu mai vad nimic si trebuie sa se bazeze pe pipait pentru a da de urma persoanelor inecate

De asemenea, ei au oferit si cateva sfaturi pentru a evita astfel de incidente, iar cumpatarea si sa nu te aventurezi in apa. Cheia succesului lor erste munca in echipa si antrenamentele zilnice pe care le fac. (A.S.)