Electrocasnicele care consumă cel mai puţin curent electric. La ce să fii atent atunci când cumperi unul

Publicat: 04/12/2021 | 15:02

Prețurile tot mai mari la energia electrică îi fac pe români să se gândească tot mai mult la cum să reducă din consum. Astfel, acesta va fi un obiectiv principal atunci când oamenii vor să îşi construiască o casă sau să îşi achiziţioneze un produs electronic și electrocasnic. 

Consumul de curent al unei locuinţe se împarte, în general, între iluminat şi consumul diverselor electrocasnice. Partea cea mai mică a consumului revine iluminatului – 30%. Restul de 70% reprezintă consum al aparatelor din casă.

Încă din anul 1996, Comisia Europeană a stabilit norme de clasificare a claselor energetice prin litere de la A la G, unde clasa energetică A reprezintă cel mai redus consum de energie electrică, iar clasa energetică G indică cel mai mare consum de energie.

Clasele energetice reprezintă indicele în raport cu care se poate determina consumul de energie electrică pentru un produs. Spre exemplu, sunt multe aparate electrocasince precum o mașină de spălat cu clasa energetică A+++ va indica cel mai redus consum de energie electrică.

Clasificarea claselor energetice

A+++, cu un indice I

A++, cu un indice I

A+, cu un indice 30 ≤ I

A, cu un indice 42 ≤ I

B, cu un indice 55 ≤ I

Cele mai recomandate electrocasnice sunt cele care fac parte din clasa energetică A, A+, A++ și A+++, având cel mai redus consum de energie electrică. Produsele care fac parte din clasa energetică B au un consum mediu de energie electrică.

CITEŞTE ŞI: “PREȚURILE LA ENERGIE NU AU CRESCUT NICIODATĂ ATÂT DE REPEDE”. POTRIVIT ANALIȘTILOR, CRIZA GLOBALĂ ESTE DOAR LA ÎNCEPUT

Celelalte clase energetice, C, D, E, F și G, fac parte din categoria claselor cu un consum ridicat de energie electrică, fiind mai puțin recomandate, motiv pentru care electrocasnicele cu una din clasele energetice enumerate mai sus se găsesc din ce în ce mai rar. Acestea au un indice de eficiență energetică între 90≤ I 125≤ I.

Culorile indică și ele eficiența sau ineficiența în raport cu consumul de energie electrică. Astfel, verde indică consum minim „mai eficient”, iar roșu indică un consum ridicat „mai puțin eficient”.

 

 

Sursă foto: Arhivă Cancan