Electrocasnicul care consumă cel mai mult curent. Majoritatea românilor îl au acasă

Publicat: 30/10/2022 | 11:39

Nu multe persoane cunosc faptul că unele electrocasnice care sunt lăsate în priză și nu sunt folosite consumă destul de mult curent, iar acest lucru este vizibil la facturile de electricitate. Iată ce aparat din casa ta care te face să scoți sume serioase din buzunar atunci când plătești facturile.

Poate din cauza comodității, majoritatea persoanelor lasă orice fel de aparatură electrică în priză, asta pentru că e mult mai simplu și mai ușor să le lăsăm acolo. Dar ceea ce nu multă lume cunoaște este faptul că orice electrocasnic, fie el mic sau mare consumă destul curent.

CITEȘTE ȘI: APARATUL DIN CASĂ CARE CONSUMĂ CÂT 475 DE BECURI ECONOMICE. CONSUMĂ ÎNTR-UN MINUT CÂT ALTE ELECTROCASNICE ÎN 4 ORE

Placa de păr consumă cel mai mult curent electric

Aparatele folosite cel mai mult de femei, placa de întins părul, ondulatorul sunt în topul clasamentului cu cel mai mare consum de energie electrică. În mod normal, o placă de par consumă energie cât 15 becuri clasice și 300 de becuri cu led. Așadar, un minut, cât ținem placa în priză este echivalentul a 8 ore de funcționare a unui bec cu led.

Mai mult, specialiștii susțin faptul că aparatul de aer condiționat consumă 25%, boilerul 15%, frigiderul 14%, mașina de spălat 10%. De aceea este bine ca atunci când nu sunt folosite, cele care nu sunt indispensabile să fie scoase din priză.

Cât consumă mai exact toate electrocasnicele din casă

Aparatura electronică indispensabilă din casa noastră consumă chiar dacă nu o folosim, pur și simplu dacă stă conectată la priză. Aspiratorul de masă consumă 6 kwh/an, telefonul fără fir 7 kwh/an, cafetieră electrică 13 kwh/an, cuptorul 13 kwh/an, ceasul cu radio 15 kwh/an, imprimanta 15 kwh/an. Pe listă apar și aparatul radio cu 16 kwh/an, sistemul hi-fi 30 kwh/an, computerul 43 kwh/an, televizorul 48 kwh/an, faxul 114 kwh/an, iar bolierul de bucătărie 142 kwh/an.

Din păcate există și electrocasnice care nu pot fi scoase din priză niciodată, cum ar fi frigiderele sau congelatoarele/combinele frigorifice, centralele de apartament. Pentru acestea este indicat să fie cumpărate modele cu clase superioare de consum, respectiv electrocasnice „verzi”, de clasă A sau A+, care sunt cu câteva procente mai scumpe la achiziție, dar aceasta se amortizează, în timp, prin economiile făcute la curent.

VEZI ȘI: APARATUL ELECTROCASNIC CARE CONSUMĂ CÂT 3000 DE BECURI ECONOMICE. CONSUMĂ ÎNTR-UN MINUT CÂT ALTE ELECTROCASNICE ÎN 6 ORE