Electrocasnicul din bucătărie care te „rupe” la bani. Renunță la el și poți reduce considerabil factura la curent

Publicat: 18/04/2023 | 16:58
Cum puteți micșora factura de curent electric

Creșterea prețului la energia electrică a adus un nou motiv de îngrijorare pentru toți românii. Pentru a evita plata unor facturi foarte mari, există câteva trucuri pe care fiecare trebuie să le cunoască. În primul rând, trebuie știut faptul că un electrocasnic banal este cel mai mare consumator de energie din gospodăria unei familii. Vă prezentăm în continuare câteva metode prin care puteți face economie de curent electric în fiecare lună.

Creșterea prețului energiei electrice s-a resimțit imediat în facturile tuturor românilor. Puțini știu însă că cel mai mare consum de energie dintr-o locuință provine de la obiectele electrocasnice folosite în bucătărie. Mai mult, furnizorii de electricitate au constatat că 30% din toată energia locuinței provine doar de la bucătărie. Cu puțină atenție, puteți scădea însă semnificativ valoarea facturii lunare.

(CITEȘTE ȘI: Cum poți economisi 33 de lei în fiecare lună, la factura la curentul electric. Trucul simplu de care puțini români știu)

Câteva trucuri pentru micșorarea facturii la curent. Acesta este electrocasnicul care consumă cel mai mult

În mod cert, electrocasnicele de bucătărie sunt prezente în gospodăria majorității românilor, indiferent că sunt sau nu pasionați de gătit. Frigiderul, cuptorul electric, cuptorul cu microunde și cafetiera sunt cele mai folosite obiecte electrocasnice din bucătărie. Cum consumul de curent al acestora nu este deloc mic, este bine de știut cum putem scădea valoarea facturii la final de lună, prin câteva trucuri foarte simple.

Plita și cuptorul electric se află pe primul loc al topului celor mai mari consumatori dintr-o bucătărie, ele ajungând la 445 kWh/an. Pentru a face economie cât mai eficientă de energie, este foarte important să folosești un capac în momentul în care gătești, iar oala să aibă o dimensiune potrivită zonei de gătit. Totodată, trebuie evitată preîncălzirea cuptorului și folosirea funcției de aer circulant. Mai este recomandată folosirea căldurii reziduale a cuptorului.

În topul celor mai mari consumatori de energie dintr-o gospodărie urmează frigiderul și congelatorul. Este recomandat ca acestea să fie ținute într-un loc mai răcoros și la o distanță suficient de mare de sursa de căldură. Temperatura optimă ce trebuie să se resimtă în frigider este de 7 grade, iar în congelator de -18 grade. De obicei, temperatura din congelator este setată mult prea jos. În plus, în momentul în care deschideți ușile de la frigider sau congelator, timpul trebuie să fie cât mai scurt.

Dacă doriți să dezghețați alimente, o puteți face fără probleme în frigider, ele reducând energia necesară pentru răcire. Dacă frigiderul și congelatorul nu dispun de funcția de dezghețare automată, se recomandă să le dezghețați periodic. Astfel se pot economisi până la 35 kWh/an.

În ciuda faptului că mașina de spălat vase poate consuma până la 2455 kWh/an, folosirea ei este recomandată mai mult decât spălarea manuală. Avantajul este că mașina de spălat vase are nevoie de un consum de apă cu 30% mai mic. În plus, este ideal să o folosiți atunci când este complet plină și utilizați programul ECO.

(VEZI ȘI: Electrocasnicul-minune din bucătărie | Acest aparat îți poate reduce cu 75% factura lunară la curent)