Elevii sunt bulversati! Ce se intampla cu lucrarile de bacalaureat, anul acesta! Federatiile din Invatamant sunt in alerta

De: Cancan
Publicat: 25/06/2015 | 13:22

Sorin Campeanu a precizat ca aceasta hotarare va face obiectul unui ordin de ministru, care se va aplica de la examenul din iunie-iulie, incepand cu sesiunea probelor scrise.

Ordinul prin care se schimba modalitatea de corectare a lucrarilor de la bacalaureat incrimineaza si mai mult corpul profesoral si produce haos in organizarea examenului, sustin reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”.
Organizatia sindicala considera ca plimbarea lucrarilor elevilor dintr-un judet in altul arata lipsa de incredere a Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice in personalul din sistem, iar acest lucru poate duce la o bulversare a calendarului, deoarece numarul de oameni angrenati in procesul de corectare a lucrarilor este diferit de la un judet la altul, potrivit Mediafax.

Marius Ovidiu Nistor

„Este o pierdere de timp si de bani, bani care ar fi putut fi acordati examinatorilor. Observ ca, din ce in ce mai mult, se incearca «militarizarea» bacalaureatului. In conditiile acestea, nu inteleg de ce Ministerul Educatiei, Guvernul sau Parlamentul nu schimba Legea educatiei, in sensul de a introduce paza militarizata la bacalaureat. Si, daca tot nu mai avem incredere in colegii nostri, poate aducem examinatori externi. Consider ca s-a ajuns prea departe cu aceasta psihoza a furtului la bacalaureat. In loc sa caute solutii numai pentru prevenirea ipoteticelor fapte de coruptie, MECS ar trebuit sa ia masuri concrete pentru protejarea fizica a persoanelor implicate in acest examen. Cazurile in care colegii nostri sunt amenintati si chiar agresati, verbal sau fizic, sunt din ce in ce mai numeroase”, a spus, miercuri, presedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, citat intr-un comunicat de presa.

Sindicalistii precizeaza ca dezavueaza modul in care MECS a emis ordinele privind plata persoanelor care participa la examenele nationale din acest an, fara ca acestea sa fi fost discutate in prealabil cu partenerii sociali, asa cum prevede contractul colectiv de munca.

„Cu toate ca au fost majorate cu cinci la suta, sumele care revin membrilor comisiilor de examinare sunt foarte mici in comparatie cu munca depusa. In plus, majorarea acestor sume ar fi trebuit sa se faca cu minimum 15 la suta, daca tinem cont de indexarile aplicate in invatamant si de inflatie. Prin emiterea acestor ordine, Ministerul Educatiei a desconsiderat parteneriatul social”, a adaugat Marius Ovidiu Nistor.

In ceea ce priveste noul proiect al Legii educatiei, Federatia „Spiru Haret” considera ca discutiile pe aceasta tema au fost duse in derizoriu inainte de a incepe negocierile.

Anterior acestei masuri, Vasile Salaru, secretar de stat pe probleme de invatamant preuniversitar, a declarat ca lucrarile scrise ale celor care sustin examenul de bacalaureat ar putea fi stranse la nivelul centrului judetean si trimise apoi, intr-un alt judet, cu ajutorul angajatilor Jandarmeriei, aceasta procedura fiind intalnita si la examenul de titularizare a profesorilor. Noutatea consta si in faptul ca se propune sa aiba loc o tragere la sorti pentru repartizarea lucrarilor, astfel incat sa nu se stie dinainte judetul unde vor ajunge lucrarile pentru a fi corectate.

Sorin Cimpeanu

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) arata, luni, ca sustine propunera Ministerului ca lucrarile de la examenul de bacalaureat sa fie corectate in alte judete.

CITESTE SI:

Un fotomodel celebru de la noi, dat afara de la BAC! „Ca sa nu fie discutii…”

Un nou atac la adresa lui Mirel Radoi! Un component al “Generatiei de Aur” se revolta! “Nu poti fara 12 clase. E un servitor!”

Reprezentantii FSLI considera ca prin schimbarea modalitatii de corectare a lucrarilor nu va mai exista nicio suspiciune nici asupra rezultatelor finale ale examenului de bacalaureat, nici asupra profesorilor care corecteaza.

Simon Hancescu

„O supraveghere care sa nu permita elevilor sa se inspire in timpul examenului si aceasta procedura propusa vor conduce la o evaluare obiectiva a celor care sustin examenul de bacalaureat. Aceasta modalitate de corectare a lucrarilor va elimina posibilitatea ca anumiti elevi sa fie favorizati”, a precizat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

R.O.