Epidemie de gripă în România. Cât costă măștile medicale și de unde se pot cumpara

De: Cancan
Publicat: 30/01/2019 | 15:18

Cea mai bună protecție împotriva gripei este vaccinul, iar în lipsa acestuia, măsurile de igienă. Este ceea ce ne spun specialiștii și ceea ce confirmă și medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase. El lansează și un avertisment: dacă avem gripă și mergem la camera de gardă a unui spital, riscăm să-i contaminăm și pe cei care ajung acolo cu alte afecțiuni, dacă nu luăm măsurile necesare.

După ce s-a declarat oficial epidemie de gripă, în urma constatării a trei săptămâni consecutive epidemice, managerul Institului de boli Infecțioase Matei Balș din Capitală face o serie de recomandări pentru populația României.

Adrian Streinu Cercel îi învață pe oameni cu se poartă corect masca medicală. „Problema este igiena personală – apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție”, a afirmat medicul, într-o conferință de presă comună cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Acesta mai subliniază că igiena este extrem de importantă, iar purtarea măștilor medicale sunt esențiale. „Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală – apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică.”

Cât costă măștile medicale și de unde se pot cumpara

Măștile medicale pentru prevenirea răcelilor pot fi găsite în farmacii și online și nu trebuie să aibă vreun design avangardist pentru a funcționa. Prețul unei măști este de aproximativ 1 ron. O mască simplă de unică folosință este bună, dar trebuie să te asiguri că aceasta te poate proteja de particulele din aer. În plus, ar trebui să o arunci după fiecare utilizare pentru o eficiență maximă. Dacă o mască se umezește chiar și prin simpla respirație, eficiența sa în ceea ce privește protecția este redusă.

În această perioadă, Ministerul Sănătății a transmis unităților spitalicești un set de măsuri suplimentare:

  1. Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.
  2. Instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator !
  3. Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.
  4. Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.
  5. Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.
  6. Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.
  7. Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.