Epidemie de gripă în România. Cum se schimbă, începând de astăzi, viața noastră

De: Cancan
Publicat: 30/01/2019 | 14:15

Ministerul Sănătăţii a declarat, în mod oficial, epidemie de gripă în România. Sorina Pintea a anunţat miercuri că se constată că vorbim despre o evoluţie epidemică a gripei înregistrându-se a treia săptămână cu cazuri peste estimări.

Specialiştii estimează că circulaţia intensă a virusului gripal se va manifesta şi în luna februarie. Ministrul Sănătății a precizat că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii.

Sorina Pintea a vorbit despre efectele declarării oficiale a epidemiei de gripă în România asupra școlilor din toată țara și a spus că decizia închiderii școlilor după declararea  epidemiei în România aparține autorităților locale, ”punctual”, în funcție de fiecare caz în parte.

Mai exact, această decizie se poate lua de inspectoratele școlare și direcțiile de sănătate publică din fiecare județ, acolo unde absenteismul depășește 20 %, la clasă sau în școală. Până în acest moment, nicio grădiniță și nicio școală nu au transmis dorința de a suspenda cursurile. “Ministerului Sănătății, nu. Așa cum precizam, este vorba despre o decizie care se poate lua pe plan local, în discuțiile dintre inspectoratele școlare și direcțiile de sănătate publică.”, a declarat Sorina Pintea.

Trebuie să se evite locurile aglomerate, precum mall-urile

La rândul său, doctorul Adrian Cercel a subliniat faptul că părinții trebuie să fie foarte atenți unde vor merge cu copiii în această perioadă, deoarece trebuie să evite locurile aglomerate, precum … mall-urile:Dacă lumea înțelege să nu-și ia copiii și să-i ducă în mall-uri e un lucru bun. Dacă nu înțelege acest lucru atunci ne vom aștepta să avem un alt vârf de îmbolnăviri cu virus gripal.

Deci recomandarea noastră, a specialiștilor, ar fi ca în această perioadă, o săptămână, să-i ducă la bunica, la bunicul, la țară, în altă parte, dar nu în mall-uri. Adică nu în zone unde aglomerația este foarte foarte mare”.

Recomandări evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal

Este necesar ca populația să aplice cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

  •       Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  •       Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  •       Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  •       Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  •       Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
  •       Continuarea vaccinării antigripale.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea Ministerul Sănătății a decis suplimentarea numărului de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită.