Este interzis să faci asta! Ce a putut să facă un bărbat, „din plictiseală”, pe un monument istoric din România. Riscă dosar penal!

Publicat: 10/08/2022 | 16:59
Un piteștean riscă dosar penal după ce și-a scrijelit numele pe un monument istoric din cetatea Sarmisegetusa. Sursă: Facebook

Este interzis să faci acest lucru! Un bărbat și-a scrijelit numele pe un monument istoric din România, iar, acum, riscă un dosar penal. Monumentele istorice sunt protejate prin lege și fac parte integrantă din patrimoniul cultural național.

Un bărbat se află, acum, în vizorul oamenilor legii, după ce și-a scrijelit numele pe unul dintre monumentele istorice din cetatea Sarmisegetusa. Pe unul dintre blocurile de piatră, piteșteanul și-a pus „amprenta”, gest ilegal, având în vedere faptul că monumentele istorice sunt protejate prin lege și fac parte integrantă din patrimoniul cultural național. Oamenii legii, însă, au rămas surprinși când l-au întrebat de ce a făcut acest lucru. Bărbatul le-a mărturisit că… „din plictiseală”.

Vezi și ARE 80 DE ANI ŞI A FOST DECLARAT ”MONUMENT NAŢIONAL”. POVESTEA SECRETĂ A CELUI MAI CIUDAT COPAC DIN ROMÂNIA

Piteșteanul riscă dosar penal

Bărbatul riscă un dosar penal, după ce, practic, a vandalizat unul dintre monumentele istorice din cetatea Sarmisegetusa.

”Un piteștean riscă dosar penal după ce și-a scrijelit numele pe un monument istoric din cetatea Sarmisegetusa.

Jandarmii hunedoreni au fost sesizați prin Serviciul de Urgență 112 că un bărbat și-a scris numele pe unul dintre blocurile de piatră aparținând zidului vechi al cetății Sarmisegetusa. Patrula de jandarmi s-a deplasat la fața locului, iar împreună cu arheologul prezent la cetate, au sesizat că pe o piatră din zidul acesteia erau scrijelite mai multe nume.

Bărbatul fiind întrebat cu privire la motivul pentru care a distrus monumentul istoric, le-a spus colegilor faptul că nu există un motiv anume, ci că a făcut-o din plictiseală.

De asemenea, colegii noștri au întocmit actele de sesizare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere care au fost predate polițiștilor pentru a se continua cercetările”, se arată în postarea de pe pagina oficială de Facebook a Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara.

Ce arată legea

Potrivit Legii nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice, se arată următoarele:

Titlul II (Protejarea monumentelor istorice), Cap. I (Monumentele istorice)
(1) Orice intervenţie asupra monumentelor istorice şi asupra imobilelor din zona lor de protecţie, precum şi orice modificare a situaţiei juridice a monumentelor istorice se fac numai în condiţiile stabilite prin prezenta lege.

(2) Desfiinţarea, distrugerea parţială sau totală, profanarea, precum şi degradarea monumentelor istorice sunt interzise şi se sancţionează conform legii.

Sursă foto: Facebook