Este panică în Iași! În lipsă de măști, locuitorii din Copou s-au înghesuit la UPU

De: F.R.
Publicat: 26/02/2020 | 17:13

Coronavirusul a băgat în panică inclusiv România. În Iași, spre exempli, măştile de protecţie au dispărut din farmacii. Furnizorii susțin că nu mai au deloc marfă pe stoc, motiv pentru care la UPU este mare înghesuială.

„Dar staţi, domnule, liniştit – oricum nu ajută mare lucru: dacă e să vină, vine!“, spune un farmacist. Pe unele site-uri, preţul a ajuns şi la 25 de lei, în condiţiile în care preţul real e undeva între 10 şi 50 de bani. Isteria pare să îi fi apucat şi pe unii patroni ieşeni: Ai fost în Italia? Adu adeverinţă că nu ai COVID-19. Medicii de la Urgenţe se plâng că în ultimele zile sunt efectiv asaltaţi de tot felul de cereri bizare. Managerul de la „Infecţioase“: Nu găsim pe piaţă materiale sanitare necesare.

Frica de cel mai mediatizat virus din ultima perioadă, coronavirus, a intrat şi în mediul economic. În necunoştinţă de cauză şi nestudiind legislaţia minimă, patronii îşi trimit angajaţii nu la medicii de familie, ci chiar la unităţile de primire urgenţe să obţină adeverinţă cum că nu au contactat acest virus. Mulţi salariaţi fie au fost în Italia în ultima perioadă, fie au rude ce locuiesc acolo.

„În urgenţă s-au prezentat persoane trimise de către angajatori care solicită adeverinţe privind starea de sănătate. Adică dacă sunt sănătoase sau nu. Am primit şi telefoane în acest sens. Mai exact, vroiau adeverinţe cum că nu au infecţie cu coronavirus“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU SMURD Iaşi.

În majoritatea cazurilor a fost vorba despre persoane care au călătorit în Italia în urmă cu mai mult de trei săptămâni, perioada de incubaţie a bolii.

Nu există o astfel de indicaţie. Nu se procedează în acest fel. Este vorba despre persoane sănătoase care nu se încadrează în niciuna din situaţiile care trebuie urmărite sau spitalizate. Nici nu există varianta de a se da adeverinţă când cineva nu este infectat. Ne uităm la autorităţile de la noi, verificăm informaţiile de pe site-urile Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Sănătăţii. Acolo se vede clar în care situaţii se comunică cazul, în care trebuie izolat la domiciliu. Acestea se referă doar la cei care au călătorit în ultimele 14 zile în regiunile din nordul Italiei, afectate. Situaţia de carantină este decisă doar de Direcţia de Sănătate Publică. Pentru ceilalţi, nicio instituţie medicală nu acordă astfel de adeverinţe. Angajatorii trebuie să îi trateze ca pe nişte oameni normali. În mod clar, nu se fac determinări la cerere“, a adăugat Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU SMURD Iaşi, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Epidemia de coronavirus, dar şi numărul crescut de cazuri de gripă şi viroze respiratorii au dus la epuizarea stocurilor de materiale sanitare de protecţie în spitale. Mai mult chiar, la măşti şi halate, preţurile s-au dublat, triplat sau chiar e de zece ori preţul faţă de cum erau cumpărate înainte de izbucnirea epidemiei. Astfel, o mască HPA folosită de cadrele medicale de regulă a ajuns să coste minimum 23 de lei bucata, în condiţiile în care înainte erau aproximativ 10 lei. Dar depinde şi aici de furnizori.

La întâlnirea de la Consiliul Judeţean am atras atenţia asu­pra faptului că materialele de protecţie în special la Unităţile de Primire Urgenţe şi camerele de gardă nu trebuie să lipsească sub nicio for­mă. Distribuitori mai există, dar îi găsim cu greu, şi în plus nu găsim cantitatea pe care fiecare spital şi-o doreşte. La Spitalul de Boli Infecţioase suntem atenţi, cei de la biroul de achiziţii sunt pe poziţii non-stop. Nu este vorba despre capacitatea financiară a spitalului. Preţu­rile cresc pentru că distribuitorii le găsesc foarte greu“, a explicat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În ceea ce priveşte dezinfectanţii, preţurile nu au crescut pentru că toate spitalele au acorduri-cadru. De asemenea, la acest capitol, spitalele nu duc lipsă pentru că şi-au făcut stocuri din timp.