Eugen Doga militează pentru unirea dintre România și Republica Moldova: „Este o singură cultură, o singură limbă!”

Publicat: 22/01/2023 | 16:00

Invitatul săptămânii în podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene” este unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, maestrul Eugen Doga. Arta îndrăgitului muzician a depășit hotarele Republicii Moldova, dar și plaiurile românești, ajungând în inimile oamenilor de pretutindeni. Magia cu care maestrul basarabean aduce laolaltă adepți ai culturilor de pretutindeni l-a determinat dintotdeauna pe Eugen Doga să militeze pentru unirea dintre două popoare extrem de apropiate.

Este vorba despre români și vecinii de peste Prut, care vorbesc aceeași limbă și funcționează după aceleași principii culturale, susține invitatul lui Adrian Artene din podcastul „ALTCEVA”. Eugen Doga minimizează importanța protocoalelor oficiale de alăturare a celor două popoare și propune, în schimb, unificarea elementelor comune de „tezaur”.

( NU RATA: PREȘEDINTELE RUS ÎI ESTE FAN! MAESTRUL EUGEN DOGA RELATEAZĂ DIALOGUL AVUT CU VLADIMIR PUTIN )

Eugen Doga militează pentru unirea dintre România și Republica Moldova: „Este o singură cultură, este o singură limbă!”

Adrian Artene: Dumneavoastră sunteți unul dintre cei temerari, care în mod public ați îndemnat la unirea Basarabiei cu România. Nu v-ați ferit de cuvinte niciodată. 

Eugen Doga: Cu această unire, pur și simplu e o mare ticăloșenie. Ce înseamnă unire? Unirea e un protocol, ce faci cu protocolul? S-au adunat și au semnat, anul trecut s-au adunat la Chișinău, au semnat nu știu ce acolo și s-a realizat nimic.

Unirea este să îmi cunoască muzica în România, eu trebuie la Chișinău să cunosc muzica românească. Cărțile românești trebuie să se citească în Chișinău, cărțile din Chișinău să se citească în România.

Sunt două Ministere de Cultură, ce, avem două culturi? Eu n-am observat că sunt două culturi. Eu am observat că este o singură cultură, este o singură limbă, atunci faceți această unire, dar protocolul durează jumătate de minut.

Maestrul Eugen Doga este invitatul săptămânii în podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene”, disponibil pe canalul de YouTube cu același nume

Adrian Artene: Poate că timpul nu mai are răbdare cu acest protocol! La început vorbeam despre existența României Mari, dar nu pe acea hartă pe care noi o vedem în fiecare zi.

Ci prin dumneavoastră, prin regretații Grigore Vieru, Nicolae Dabija, spuneați că unirea poate fi consimțită și prin aceste acte culturale.

Prietenul nostru comun, Paul Surugiu, este îmbrățișat cu o dragoste de nedescris la Chișinău, dovadă că vorbește aceeași limbă și este aceeași cultură!

Eugen Doga: Sigur că da! 

( CITEȘTE ȘI: COMPOZITORUL EUGEN DOGA, INVITAT LA PODCASTUL ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE )

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.