Europa, lovită de un ciclon care se apropie și de România. ANM a emis alerte de ninsori, vânt și ploi

Publicat: 28/02/2024 | 09:59
Europa, lovită de un ciclion mediteranean / sursă foto: colaj Pixabay

Vremea schimbă foaia, din nou. Europa va fi lovită de un ciclon, iar fenomenul se apropie și de România. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Mai multe state sunt vizate de ninsori, viscol și ploi. Informațiile se află mai jos, în articol.

În această perioadă, un ciclon lovește Europa și se apropie de România. În mai multe state europene s-a înregistrat un fenomen mai puțin obișnuit, care este denumit „zăpadă colorată”. Ciclonul mediteranean aduce ploi, vânt puternic, dar și ninsori și viscol. De exemplu, în state precum Elveția, Italia, Spania sau Franța, experții în meteorologie au emis coduri portocalii. În același timp, fenomenul de „zăpadă colorată” se formează în urma depunerii prafului saharian în timpul viscolului. Meteorologii au emis avertismente și pentru posibilului risc uriaș de avalanșe din Alpi și Munții Pirinei.

Vezi și METEOROLOGII ACCUWEATHER ANUNȚĂ CĂ SE ÎNTOARCE IARNA ÎN ROMÂNIA. PE CE DATĂ EXACTĂ REVIN NINSORILE

Un ciclon lovește Europa – cum va fi vremea în România?

Elena Mateescu, directorul ANM, a făcut o serie de precizări legate de situația meteorologică din țară. Sezonul rece 2023-2024 se va încheia cu valori de temperaturi mult mai mari față de nivelul normal al perioadei. Sunt temperaturi de peste 20 de grade Celsius, în mai multe zone ale țării. Încă de ieri, 27 februarie, razele soarelui și-au făcut apariția, înregistrându-se chiar 21 de grade în Bihor. În ultima zi a lunii februarie, temperaturile se vor menține mai ridicate față de nivelul normal al perioadei.

„Încheiem iarna 2023-2024 cu valori de temperaturi cu mult peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar. Consemnăm marţi după-amiază, 21 de grade la Chișineu-Criș şi Holod (Bihor), în partea de vest a țării, acolo unde la foarte multe stații temperaturile depășesc 18-19, chiar 20 de grade, cu cel mult 10-17 grade în partea de sud, de pildă la Râmnicu Vâlcea și la Pătârlagele. Avem 11-13 grade Celsius în Capitală, ceea ce înseamnă valori cu 10-15 grade peste normalul termic.

Și mâine vorbim de o vreme mai caldă, pentru că valorile de temperaturi se vor încadra între 9 până la 21 de grade. De asemenea, ultima zi a lunii februarie păstrează același ecart din punctul de vedere al maximelor, adică 9-21 de grade, minime pozitive în general cu 0 grade doar în depresiuni, 11 grade tot în partea de vest a țării”, a transmis directorul ANM.

Vezi și FENOMEN METEO SPECTACULOS PE UN LAC DIN CANADA. ZECI DE BILE DE GHEAȚĂ PLUTESC ÎN DERIVĂ

În anumite regiuni, ploile vor reveni începând cu ziua de joi, 29 februarie. Precipitații se vor înregistra în partea de vest, sud și sud-vest a țării. Ploile își fac prezența, îndeosebi, în Oltenia, Banat, local zona Munteniei și în sudul Crișanei.

„În același timp însă, într-adevăr, de joi vor începe și precipitațiile, la început în partea de vest, sud-vest, sud a țării și vorbim aici în mod deosebit de Banat, Oltenia, local zona Munteniei și sudul Crișanei. La altitudini mari, mai ales în Carpații Meridionali, vorbim și de precipitații mixte”, a mai zis directorul ANM, Elena Mateescu.

Debutul lunii martie se anunță plăcut, cu temperaturi maxime cuprinse între 10 și 19 grade Celsius. La nivel local, pot apărea precipitațiile. Mai cu seamă, în sud, vest și centru-nord.

„Luna martie va debut de asemenea cu o vreme mai caldă, deoarece temperaturile maxime sunt cuprinse între 10 până la 19 grade. Totodată, mai ales în noaptea de vineri spre sâmbătă, există posibilitatea să mai avem precipitații la nivel local, în special în aceleași zone, respectiv în vest, în centru-nord, dar chiar și în sud”, a precizat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN, pe 27 februarie.

Sursă foto: colaj Pixabay