Evaluare națională amânată! Noul program de examene pentru acești elevi

Publicat: 29/05/2023 | 17:12
Liderii de sindicat anunță suspendarea grevei profesorilor/ Sursă foto: Facebook

Este vestea momentului pentru elevii de clasa aVI-a. Evaluarea Națională se amână cu încă două săptămâni. Ministerul Educației a afișat calendarul examenelor pentru acești elevi.

A trecut o săptămână de când aproximativ 150.000 de profesori au pornit greva generală în Educație, motiv pentru care Evaluarea Națională s-a amânat pentru a doua oară.

Noul program al Evaluării Naționale

Potrivit Ministerului Educației, Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VI-a a fost amânată cu încă două săptămâni. Examenele ar fi trebuit să se desfășoare pe 24 și 25 mai 2023, ulterior au fost amânate pentru 30 și 31 mai. Prin urmare, examenele se vor desfășura astfel:

  • Limbă și comunicare – 12 iunie
  • Matematică și științe ale naturii – 13 iunie

“A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 – 2023. Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 12 iunie – Limbă și comunicare, respectiv 13 iunie – Matematică și științe ale naturii“, potrivit ministerului Educației.

Vezi și: UN LIDER SINDICAL A SPUS CÂT DUREAZĂ GREVA PROFESORILOR. “TREBUIE SOLUȚII”. ÎNCEPE LUNI, 22 MAI

Totodată, amânarea Evaluării Naționale vine în contextul în care sindicatul din Învățământul Preuniversitar ”Prof. Ion Neacșu” din Buzău, a anunțat că profesorii refuză să participe la evaluare pentru că vor lua parte la marșul din București (de la Guvern la Cotroceni), potrivit Edupedu.

“Suntem în grevă, sigur mâine ne vom deplasa la Bucureşti. Faţă de săptămâna trecută, de la debutul grevei generale, nu sunt schimbări semnificative în ceea ce priveşte numărul de sindicalişti care participă la protest. A apărut o modificare legislativă care, spre deosebire de prevederile precedente, întrerupe vechimea în Învăţământ în condiţiile în care intri în grevă. Vor fi probabil cei care au susţinut grade didactice şi ar fi obligaţi prin asta să amâne cu un an de zile, între cei care vor ceda. Deocamdată, oamenii sigur sunt speriaţi, dar greva continuă”, a declarat, pentru Agerpres, liderul Sindicatului Învăţământul Preuniversitar (SIP) “Prof.Ion Neacşu” Buzău, Ion Dobre.

Cât va ține greva profesorilor

Simon Hăncscu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), declară că protestele profesorilor vor înceta în momentul în care Guvernul României va ține cont doleanțele cadrelor didactice. Totodată, federațiile sindicale vor rămâne deschise către orice invitație de negociere venită din partea Guvernului.

“Greva va continua până când colegii noștri vor stopa acțiunea. Trebuie soluții pentru asta. Oferta guvernului este cea pe care am mai avut-o și acum câteva zile. În legea salarizării o să se rezolve dorința noastră. Altceva nimic. Personalul nedidactic, inclus în Anexa 8, va primi o creștere de 7-8 la sută la salariu. Urmează să dea Executivul un act normativ. Decizia aparține Guvernului.

Sunt școli cu 100% dintre profesori în grevă, recomandarea este ca părinții să țină elevii acasă. Acolo unde sunt profesori care vor preda, vor supraveghea elevii veniți la școală”, a declarat, pentru Digi24, Simon Hăncescu.

Vezi și: CU CE-I ATRAGE, DE FAPT, DIGI RCS RDS PE ROMÂNI! OFERTA PE CARE MIZEAZĂ GIGANTUL ÎN LUPTĂ CU RIVALII DE PE PIAȚA TELECOMUNICAȚIILOR DIN ROMÂNIA