Evaluarea Națională 2022 | Subiectele și baremul la limba și literatura română, prima probă la Evaluare, de marti, 14 iunie 2022. UPDATE: Avem subiectele

Publicat: 14/06/2022 | 10:24

Evaluarea Națională 2022 începe marți, 14 iunie, cu proba de română. Peste 155.800 de absolvenţi ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru a susţine examenul de capacitate. Pe lângă studiul la clasă, elevii au avut la dispoziție o serie de teste de antrenament pentru a se familiariza cu rezolvarea subiectelor. Iată care au fost cerinţele anul acesta, dar şi care este baremul de notare.

UPDATE, ora 10:20 / Au apărut subiectele la Limba şi literatura română, prima probă de la Evaluarea Naţională. Elevii au avut de răspuns la mai multe întrebări pe baza textului „Toate pânzele sus”, scris de Radu Tudoran. La ultima parte, le-a picat eseul descriptiv despre cea mai frumoasă întâmplare din vacanţă.

UPDATE, ora 10:15 / Primii elevi au început deja să iasă din examen. Regulile noi spun că aceştia pot părăsi sala de examen după cel puţin 60 de minute de când au primit subiectele.

UPDATE, ora 10:00 / Elevii claselor a VIII-a au început deja prima probă de la Evaluarea Naţională sau Capacitate, aşa cum se zicea pe vremuri. Începând cu ora 9:00, aceştia au primit subiectele şi vor avea la dispoziţie 120 de minute pentru a le rezolva. CANCAN.RO va publica subiectele pe care le-au avut de rezolvat la Limba şi literatura română de îndată ce edu.ro le va face publice.


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că la examenul de Evaluare Națională 2022 nu vor fi ”subiecte-capcană”, așa cum s-a întâmplat la simulare și că va monitoriza situația astfel încât acestea să fie ”înțelept concepute”.

La examenul de Evaluare Națională, elevii de clasa a VIII-a vor trebui să rezolve cerințele primite în cel mult două ore.

Evaluare Națională 2022 – structura subiectelor

În evaluarea competențelor și a conţinuturilor se vor urmări permanent aspectele normative ortoepice, ortografice, morfologice şi de punctuaţie, utilizându-se constant Dicționarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM 2), Dicţionarul explicativ al limbii române și alte tipuri de dicționare şi îndreptare publicat în 2005, dar și DOOM 3, publicat în 2022, fără a fi vizate elemente tratate distinct.

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, care se ocupă de elaborarea subiectelor pentru examen, a publicat precizări privind Evaluarea Națională 2022 la clasa a VIII-a.

La proba de Română

  • la proba de limba română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontala a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect

”În cazul itemilor care nu solicită explicit formularea răspunsului în enunț, absolventul de clasa a VIII-a poate răspunde punctual, fără integrarea în propoziții sau în enunțuri a răspunsului dat”, se arată în document.

CITEŞTE ŞI: EVALUARE NAȚIONALĂ 2022. ÎNCEP EMOȚIILE! PRIMA PROBĂ – LIMBA ROMÂNĂ. CE TREBUIE SĂ ȘTIE TOȚI ELEVII

La redactarea textului de opinie, nu este obligatorie utilizarea unor conectori lingvistici de tipul ”în primul rând”, ”în al doilea rând”, ”în concluzie”, accentul fiind pus pe gândirea critic, potrivit sursei citate.

De asemenea, în compararea unor texte literare, elevii nu trebuie să memoreze citate:

„Subliniem că pentru rezolvarea cu succes acestor cerințe nu este necesară memorarea unor citate / fragmente, în baza cărora să se realizeze asocierea dintre texte, iar textele pot fi alese din literatura națională sau universală”.

La redactarea lucrărilor, elevii trebuie să evite elemente ce nu vor putea fi punctate sau nu se vor puncta:

  • truismele
  • utilizarea unor idei cu caracter general
  • folosirea nejustificată a conceptelor de teorie literară
  • folosirea nejustificată a ideilor teoretice care nu sunt relevante pentru itemul propus
  • folosirea nejustificată a citatelor și a referințelor irelevante scopului comunicării
  • utilizarea clișeelor lingvistice și ideatice.

Variantele de subiect sunt construite astfel încât itemii să măsoare gradul de formare / dezvoltare a competențelor prevăzute în programa de examen.

Sfaturi pentru elevi în ziua examenului

  • Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele.
  • Când primești broșura, citește subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citește din nou, în întregime, toate subiectele și folosește cel puțin 5 minute pentru a te obișnui cu cerințele.
  • Identifică tipul de cerințe specific fiecărui subiect și concentrează-te să înțelegi cerința fiecărui subiect. Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpânești cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.
  • Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmărește să te încadrezi în timpul pe care ți l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi și a corecta la final, dacă este cazul.
  • În situația în care constați că există riscul de a depăși durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.
  • Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea și verificarea întregii lucrări.