Examenul de Bacalaureat, vizat de schimbări majore. Sorin Cîmpeanu anunță modicări uriașe în sistemul de învățământ

Publicat: 19/08/2022 | 17:43

Examenul de Bacalaureat este vizat de schimbări majore, după ce monistrul Educaţie a anunţat un nou proiect de modificare a legii educaţiei ce prevede noi reguli pentru acest examen important. 

”Referitor la examenul național de bacalaureat a fost agreat ca limba și literatura română (inclusiv gramatica) să constituie o probă distinctă în cadrul acestui examen. Structura probei de limba română va permite evaluarea competențelor specifice, eliminând accentul pus pe învățarea mecanică. Promovarea examenului național de bacalaureat va fi condiționată de obținerea mediei 6, pe baza notelor obținute la proba de limba și literatura română și la proba A, care cuprinde discipline din trunchiul comun (matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie și științe socio-umane).

Referitor la proba E, prevăzută la art. 75 alin. (4), a fost agreat faptul că își va păstra caracterul facultativ, deoarece va avea un nivel de dificultate corespunzător pentru a putea fi baza acordării unei calificări de nivel 4, conform art. 76 alin. (5) și art. 76 alin. (3) și a putea fi luată în considerare atât la admiterea în învățământul superior în condițiile autonomiei universitare, cât și pe piața muncii. Pentru încurajarea participării absolvenților de liceu la proba E, având în vedere nivelul de dificultate al subiectelor realizate astfel încât să permită acordarea unei calificări de nivel 4, aceasta nu va condiționa promovarea examenului național de bacalaureat”, se arată într-un comunicat semnat de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027

”A fost prezentată modalitatea în care evaluarea la bacalaureat se va realiza în format digital (asistat de calculator): acest fapt nu înseamnă că toți itemii vor fi de tip grilă! Vor fi și itemi cu răspuns deschis, itemi de tip întrebare structurată, eseu etc. Esențiale sunt modalitatea de colectare a datelor și modalitatea de interpretare a informațiilor la nivel de competență – de exemplu, un răspuns care se referă la o cauzalitate (cauză-efect) va fi evaluat și în cadrul itemilor de la disciplinele istorie, geografie, fizică, matematică etc., iar interpretarea rezultatelor la nivel de competență va fi extrem de utilă în fundamentarea politicilor educaționale. Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027, după realizarea noilor planuri-cadru și a noilor programe pentru ciclul liceal, pentru prima generație care studiază pe baza noilor programe începând cu clasa a IX-a, anul școlar 2023-2024.”, se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI: SCHIMBARE MAJORĂ ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT! VA FI INTRODUSĂ O NOUĂ DISCIPLINĂ DIN TOAMNĂ

Modicări uriașe în sistemul de învățământ

De asemenea, ministrul Educației a anunțat și alte schimbări în sistemul de învățământ, cuprinse se noul proiect de lege. Acestea vizează admiterea la nivel de colegiu, care va fi organizată imediat după Evaluarea Națională, dar și alte reglementări legate de profilele liceelor sau schimbări la nivelul învățămîntul special.

O nouă disciplină introdusă începând cu luna septembrie a acestui an

disciplina care va fi introdusă în această toamnă se va numi „Start în aventura cunoașterii Universului” și îi va face pe micuți să descopere lucruri precum importanța zilei și a nopții, cum și de ce ar trebui să se folosească un costum de astronaut sau din ce sunt compuse rachetele care ajung în spațiu.

Programa este stabilită pentru doi ani, urmând ca părinții să stabilească în ce interval copiii vor putea să ia parte la această nouă disciplină. Primul stagiu este dedicat copiilor din clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a, urmând ca cel de-al doilea să fie pregătit pentru cei de clasa a III-a și a IV-a.

„Debutul educației STEAM – știință, tehnologie, inginerie (artă) și matematică – din primii ani de școală este în favoarea unei schimbări de paradigmă (…) copilului încurajat să experimenteze, să observe, să cerceteze i se va forma o dependență pozitivă pentru curiozitate”, se arată în ordinul prin care a fost aprobată noua disciplină.