EXCLUSIV | Când justiția nu e oarbă, ci trage cu ochiul. Cine se află în spatele jocurilor de culise din CSM

Publicat: 12/02/2020 | 20:37
EXCLUSIV | Când justiția nu e oarbă, ci trage cu ochiul. Cine se află în spatele jocurilor de culise din CSM

Atunci când rețelele de propagandă din presă sunt coordonate de magistrați, oameni din servicii, asociații obscure sau oameni de afaceri, la conducerea marilor parchete din România ajunge doar cine trebuie. „GÂNDUL.RO” demarează o serie de investigații care va aduce la lumină legăturile bolnăvicioase dintre magistrați, jurnaliști, ofițeri de informații, oameni de afaceri, politicieni, toți conlucrând în secret pentru a împinge la vârful instituțiilor din Ministerul Public oamenii doriți de sistem.

Vă vom prezenta toate dovezile că se duc lupte de gherilă pentru acapararea justiției din România, iar acest lucru nu afectează doar un stat, pe care îl șubrezește, ci viața fiecărui român. În primul episod, de astăzi, vom dezvălui cum doi procurori cu legături surprinzătoare se luptă pentru a-și numi Procurorul General al României.

Eliminarea Gabrielei Scutea

Un grup de magistrați mânat de aceleași interese și sprijiniți de jurnaliști de casă, au făcut marți front comun în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a bloca numirile propuse de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și a face pârtie pentru oamenii lor. Reamintim că ieri, CSM a dat aviz negativ Gabrielei Scutea, candidat la șefia Parchetului General, dar și Georgianei Hosu, candidat propus pentru șefia DIICOT.

Avizul negativ, deși consultativ, este, de departe, unul lipsit de legitimitate, pentru că ar avea o motivație halucinantă: ambiția procurorului Horațiu Radu, adjunct la Parchetul General, de a deveni el însuși Procuror General al României. Horațiu Radu (adjunct al Procurorului General al României, delegat de CSM) a fost ajutat în demersul său de Nicolae Solomon (membru CSM) și Bogdan Pîrlog, prim-procuror adjunct al Parchetului Militar. Cei trei procurori s-au poziționat (chiar și public) împotriva Gabrielei Scutea, totul pentru ca CSM să fie convins să dea aviz negativ candidatei Scutea.

Miza numirilor procurorilor șefi la principalele parchete din România este uriașă, iar cei trei procurori s-au întrebuințat serios. Dacă până acum, acțiunile erau dezvoltate cu discreție, prin articole apărute într-o parte a presei sau prin intermediul unor asociații profesionale, în prezent aceștia, cu sprijinul membrilor CSM, nici măcar nu își mai ascund opțiunile.

Rețeaua “deontologii” și Horațiu Radu

Procurorul Horațiu Radu ar fi fost sprijnit să ajungă în funcții cheie din Ministerul Public de un grup de politicieni din Iași, printre care s-ar afla fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, fostul ministru al Transporturilor, condamnat în dosarul Transformatorul, Relu Fenechiu. Despre ambii se vorbește că ar fi apropiați unor personaje sus-puse din SRI, inclusiv directorului instituției, Eduard Hellvig, dar și de mai mulți membri CSM: procurorii Florin Deac, Cristian Ban și Tatiana Toader. Un moldovean ambițios, și cu dorința de a avea o imagine bună în mass-media, procurorul Radu și-a făcut repede prieteni și în mass-media, dar și în serviciile secrete.

După nominalizarea de către ministrul Cătălin Predoiu a candidaților pentru șefia marilor parchete, Horațiu Radu ar fi apelat la toți prietenii din mass-media pentru a promova articole despre cei nominalizați de Predoiu și care nu sunt pe placul lui.

➢ Pasul 1.

Când a aflat că Gabriela Scutea are șanse mari să primească aviz pozitiv de la CSM, prietenul lui Horațiu Radu, procurorul militar Bogdan Pârlog, a făcut un comunicat, prin Asociația Inițiativa pentru Justiție, în care o acuza pe Gabriela Scutea că este artizana conceperii OUG 13. Comunicatul a fost preluat cu surle și trâmbițe de rețeaua de prieteni din mass-media pe care o vom dezvălui într-un episod viitor. Astăzi putem să dăm două exemple: Florin Pușcaș de la stiripesurse.ro, cel care a preluat comunicatul lui Pârlog, și jurnalistul Alex Costache de la TVR, unul dintre fanii fostei șefe a DNA, Codruța Kovesi, care scrie sub pseudonimul „Alin Ionescu” pentru G4media.

➢ Pasul 2.

Între 20-22 ianuarie, anul acesta, o delegație din România a fost invitată la CJUE. Din această delegație au făcut parte, deloc întâmplător, Horațiu Radu, Bogdan Pârlog și Alina Barbu, specialist în drept la MJ și, culmea, adevărata artizană a OUG13, așa cum este cunoscută în lumea justiției. Coincidență sau nu, toți trei n-ar au privit cu ochi buni numirile Gabrielei Scutea în fruntea PG și a Giorgianei Hosu la DIICOT.

➢ Pasul 3.

Din întreaga poveste nu ar lipsi nici numele Laurei Codruța Kovesi. Cea despre care se știe că are cel puțin un punct comun cu procurorul Horațiu Radu. Și anume ”antipatia” față de Giorgiana Hosu. Nu întâmplător, într-o perioadă, informații din dosarul lui Dan Hosu, soțul șefei (interimar) DIICOT, au fost răspândite în presă de rețeaua de casă a unor magistrați. Spre exemplu, de jurnalistul Virgil Burlă de la europalibera.ro. De remarcat că dedesubturile acestei manevre pe axa ”Kovesi-Horatiu Radu” au fost devoalate cu acuratețe de jurnalista Sorina Matei, pe pagina ei de Facebook. Motivul jurnalistei este totuși altul decât dezvăluirea mecanismelor din spatele numirii procurorilor, și anume supărarea că în fruntea DNA nu a fost numit un procuror pe placul bunului ei prieten, Daniel Morar.

Cumetria dintre Horațiu Radu și Nicolae Solomon

În acest mod, ambițiosul Horațiu Radu, având pe lângă ajutorul celor menționați mai sus și susținerea totală a procurorului Nicolae Solomon, membru în CSM, care este finul său, dar și a prietenilor acestuia din CSM, procurorii Florin Deac și Cristian Ban (despre care, poate ar trebui să ne întrebăm de ce ANI nu a făcut niciun demers legal cu privire la sesizarea făcută de Asociația Ordo Draconum cu privire la o situație de incompatibilitate a celor doi procurori), a reușit să își asigure o reintrare în cărți pentru șefia PG. Concret, Gabriela Scutea a fost întrebată de aceiași jurnaliști dacă se retrage din cursă după primirea avizului negativ. (Citeşte articolul integral AICI)