EXCLUSIV. Olivia Ciobanu, arhitectul-șef al Sectorului 1, despre super-spitalul care va fi construit în București: ”Vor fi realizate 20 de săli de operație capabile să facă mare unui număr sporit de pacienți”

Publicat: 12/02/2020 | 11:36
Olivia Ciobanu, arhitect-șef al Primăriei Sectorului 1, despre Planul Urbanistic Zonal

Documentația de urbanism ”Planul Urbanistic Zonal” – Coordonator Sector 1 reprezintă o adevărată piatră de încercare în ceea ce privește accesul locuitorilor din sector la o infrastructură modernă și adaptată tuturor cerințelor de zi cu zi. Însă nu este vorba numai de asta. Există un ”Plan de acțiune” și, mai ales ”Proiecte de investiții de interes public” care ar aduce o transformare benefică a Sectorului 1, a declarat Olivia Ciobanu, arhitect-șef al Primăriei Sectorului 1, în exclusivitate, pentru Gândul.

Sectorul 1 nu a beneficiat, până acum, de un astfel de Plan Urbanistic Zonal, iar procesul de emitere al certificatelor de urbanism – acesta fiind doar un aspect al întregii ecuații cu mai multe necunoscute – este unul greoi, neadaptat realității. Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, alături de arhitectul-șef al Primăriei, Olivia Ciobanu, și de întreaga echipă care s-a ocupat de elaborarea acestei documentații complexe, dorește o schimbare. O schimbare în bine care să aducă avantaje multiple locuitorilor din sector. Există, însă, nenumărate ”teorii ale conspirației” care transformă Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 într-o sperietoare, iar mulți dintre cetățeni, dezinformați constant, privesc cu scepticism sau chiar adversitate un astfel de proiect esențial pentru dezvoltarea acestui sector al Capitalei.

Olivia Ciobanu: ”Modalitatea în care se dezvoltă un oraș este esențială”

Arhitectul-șef al Primăriei Sector 1 vede în Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) nu numai o provocare de proporții, ci și un ”motor” pentru dezvoltarea unor proiecte din care locuitorii sectorului ar avea numai de câștigat. Chiar dacă aprobarea documentației trenează, totul transformându-se, încetul cu încetul, într-o ”luptă” dusă pe toate fronturile… politice, peste 200 de proiecte de interes public își așteaptă finalizarea.

”Modalitatea în care se dezvoltă un oraș este esențială”, afirmă Olivia Ciobanu, ”iar documentația P.U.Z. are capacitatea de a genera peste 200 de proiecte de interes public pentru care se prevăd rezervări de terenuri. Discutăm despre proiecte de drumuri, proiecte de echipare edilitară (n.red. – incluzând obiectivele aferente rețelelor edilitare, respectiv gospodării de apă, bazine de retenție, stații de pompare etc.), proiecte de interes public – școli, grădinițe, centre culturale, parcuri sau spații de agrement -, dar și proiecte de trasnsport public”.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, alături de arhitectul-șef Olivia Ciobanu

Primarul Daniel Tudorache: ”Dorim să reducem utilizarea automobilului personal în deplasările zilnice”

La rândul său, primarul Daniel Tudorache asigură cetățenii sectorului că acest Plan Urbanistic Zonal – indispensabil pentru dezvoltarea Sectorului 1 – va avea ca rezultat încheierea unor parteneriate de tip public-privat între primărie și investitorii care urmează să dezvolte ansamblurile rezidențiale, de birouri sau spațiile comerciale ample.

”Vom încuraja utilizarea unor mijloace alternative de transport, astfel încât să reducem utilizarea automobilului personal în deplasările zilnice. În acest scop, vom dezvolta circuite velo, vor fi extinse traseele de transport în comun până la șoseaua de centură a Capitalei și vom susține noi zone de intermodalitate, similar proiectului realizat în Străulești”, promite edilul.

Daniel Tudorache: ”Vom susține noi zone de intermodalitate”

Un super-spital pe un teren cu o suprafață de 7 hectare

Unul dintre proiectele cu impact major pe termen mediu și lung este cel al unui ”super-spital”, unul de ”interes municipal și supra-municipal”. Viitorul spital de categoria I va fi ridicat în zona Șoseaua Ionescu Sisești și va fi conectat cu noua linie de metrou de pe Șoseaua București-Târgoviște.

Conform Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 1, ar urma să fie relocate Spitalul de Urgență Floreasca, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, precum și Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri. (Citește articolul integral AICI)