Explicația unui virusolog : carnea de șarpe nu este sursa coronavirusului

De: A. D.
Publicat: 26/01/2020 | 11:41

Teoria medicilor chinezi, conform căreia sursa coronavirusului este carnea de șarpe a fost combătută. Un articol publicat în revista Nature pune la îndoială faptul că virusul mortal a fost răspândit prin consumul de carne de șarpe. Chiar mai mult unele studii de la Universitatea din Glasgow au demonstrat că virusul provine de la mamifere și păsări.

Agentul patogen care a cauzat epidemia face parte dintr-o familie numită coronavirus, acesta incluzând sindromul acut respirator (SARS) şi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), precum şi cele care provoacă gripe obişnuite.(CITEȘTE ȘI: A AJUNS VIRUSUL UCIGAȘ ÎN ROMÂNIA? CE S-A ÎNTÂMPLAT, SÂMBĂTĂ, PE AEROPORTUL HENRI COANDĂ)

Se consideră că noul virus apărut, cunoscut drept 2019-nCoV este legat de SARS și de lilieci, dar se poate transfera la alte animale, astfel ajungând și la om. Cercetătorii cred că un animal necunoscut a transmis virusul oamenilor într-o piaţă de fructe de mare din Wuhan, unde au apărut primele cazuri de îmbolnăviri în decembrie.

„Gazda intermediară a virusului este piesa care lipseşte din acest puzzle: cum au fost infectaţi aceşti oameni?”, a declarat David Robertson, virusolog la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie.

Ce au arătat testele ?

Cercetătorii chinez au lansat o serie de teste pe o plajă largă de subiecți, care a inclus : arici, pangolini, lilieci, pui de găină, oameni şi şerpi. În urma testelor au concluzionat că transmiterea virusului a fost evidențiată în cazul șerpilor.

Teoria lor nu este susținută însă și de alți cercetători. Paulo Eduardo Brandão de la Universitatea din São Paulo spune că rezultatele nu sunt valide: „Nu au nicio dovadă că şerpii au fost infectaţi cu acest virus şi că au devenit gazdă” și „nu există dovezi că infecţiile de tip coronavirus sunt purtate de altcineva decât de mamifere şi păsări„.

Până în prezent au fost înregistrați 41 de oameni care au decedat din cauza coronavirusului, iar numărul celor contaminați a ajuns la 1.300, au declarat autoritățile din China. În ceea ce privește restul lumii au fost confiramte două cazuri de contaminare în Statele Unite și trei cazuri în Fanța.