Expozitia „In Memoriam Marcel Guguianu”: cele mai de pret opere al maestrului, expuse la sase luni de la trecerea sa in nefiinta

De: Cancan
Publicat: 12/11/2012 | 18:00

Cei care cunosc opera maestrului sunt asteptati pana la sfarsitul acestei luni pentru a vedea opera marelui sculptor roman, Marcel Guguianu. Originar din Barlad, cel care a dus numele Romaniei pe cele mai indepartate meleaguri are o colecţie muzeala, care-i poarta numele, si la Contess Madelaine din New York.

La galeria din Bucuresti sunt expuse aproximativ 60 de lucrări – sculpturi în marmură şi bronz, desene – toate semnate de Marcel Guguianu si aduse direct din atelierul maestrului.

 

Regretatul maestru Guguianu a participat cu lucrări în expoziţii la Budapesta, Roma, San Marino, Napoli, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Washington, Sevilla, Miami etc.

Trairile sale se regasesc in sculpturi monumentale, ansambluri statuare, busturi bronz si marmura ale unor scriitori, poeti, savanti, actori, amplasate in parcuri, gradini publice, institutii, teatre si muzee, in orase si strainanate precum si numeroase opere care fac parte din colectii particulare si de stat din România, Italia, Canada, Iugoslavia, Danemarca, Olanda, Franta, Germania, Japonia, Grecia, SUA sau America de Sud.

A participat la peste 25 de manifestari internationale. Peste 23 de expozitii personale in tara si strainatate. Peste 40 de distinctii si medalii primite de-a lungul vietii.

Expozitia este deschisa in perioada 9-30 noiembrie 2012 la sediul Art Yourself Gallery, str. Nicolae Ionescu nr.11, sector 1, Bucuresti (in apropiere de parcul Kiseleff) si poate fi vizitata de marti pana vineri, intre orele 12:00 si 20:00 si sambata intre orele 12:00 si 16:00.

Vernisajul expozitiei-omagiu a fost organizat pe 9 noiembrie, ocazie cu care s-a discutat si de problema falsurilor aparute pe piata in ultimii ani. Familia, directorul muzeului „Marcel Guguianu” din Barlad, dar si reprezentanta fundatiei care poarta numele sculptorului sustin ca mai multe opere, dar si certificate de autenticitate ar fi fost copiate si scoase pe piata de licitatii de arta. 

Ionut Ungureanu