Fabuloasa poveste a cantaretei sterse de comunisti din istorie! S-a maritat dupa 12 ani in Germania cu logodnicul din Romania!

De: Cancan
Publicat: 28/11/2012 | 23:00

Anca Agemolu in turneu cu colegii

Reporterii CANCAN.ro au descoperit-o pe cantareata Anca Agemolu la Munchen. Dupa 40 de ani si tot felul de scenarii care s-au vehiculat, nimeni nu mai stia practic nimic despre una dintre cele mai mari voci ale muzicii din „epoca de aur”. A reprezentat Romania la prima editie a festivalului „Cerbul de aur” din anul 1968 alaturi de Margareta Paslaru si Dan Spataru. A participat si la a patra editie a Festivalului de la Mamaia in anul 1966 cu piesele: „Te cheamă dragostea” (N. Kirculescu), „Gîndul meu” (Eugen Teger) şi „Yenka” (Radu Zaharescu) si a castigat o mentiune. Debutul Ancai Agemolu a avut loc la „Vocea Popoarelor”, dupa care a intrat in lumea artelor alaturi de Stefan Berindei.

Impreuna cu sotul si colegii din formatie

Cantareata a beneficiat in anii ’60 de acompaniamentul formatiilor conduse de muzicieni de seama printre care Gerhard Romer, Paul Ghentar, Gelu Solomonescu, Horia Moculescu, Alexandru Imre si multi altii. A absolvit facultatea de muzică din cadrul Institutului Pedagogic bucureştean, ulterior devenind profesoară la o şcoală din oras.  ” Cand stiam ca ne acompaniaza orchestra condusa de Gerhard Romer aveam o liniste sufleteasca si toti artistii erau in culmea fericirii, profesionalismul lui ne dadea o siguranta mare. Gerhard era genial, canta la saxofon si la pian. Am colaborat si mai tarziu am avut o mica relatie si o mica logodna cu el ” a povestit in exclusivitate Anca Agemolu pentru CANCAN.ro.

Anca Agemolu

In tara a fost invitata la numeroase emisiuni de televiziune in perioada anilor 1960-1970. A colaborat cu teatrul „Constantin Tanase”, cu care a facut o multime de turnee in tara si in toata lumea. A inregistrat la Radiodifuziunea Română şi la Casa de Discuri Electrecord. ”  Am lansat un disc al compozitorului Radu Serban,impreuna cu Anda Calugareanu, Margareta Paslaru, Pompilia Stoian si am interpretat piese compuse special pentru noi. Eu si Anda Calugareanu eram bune prietene, alaturi de formatia Electrecord am colindat intreaga lume avand un mare succes” si-a amintit Anca Agemolu.

Dupa 12 ani destinul avea sa ii rezerve o surpriza in urma careia viata avea sa i se schimbe radical. Impreuna cu Anda Calugareanu se afla in turneu in Germania sustinand spectacole la Hamburg si Stuttgart. Dupa ultimul spectacol de la Stuttgart, in sala avea sa-l vada pe fostul ei logdodnic, Gerhard Romer impreuna cu parintii sai, stabiliti de multi ani in Germania. „La Stuttgart l-am vazut pe „Tutu”, alaturi de familia lui. Dupa 12 ani ne-am reintalnit si ne-am reindragostit”. Urmandu-si inima, Anca  si-a unit destinul cu Gerhard Romer la Munchen si a ramas in Germania. „M-am casatorit si am ramas alaturi de iubirea vietii mele. Nu am fugit din Romania, nu am plecat din cauza situatiei politice, am plecat ca am vrut o viata noua alaturi de sotul meu” ne-a declarat Anca Agemolu. Hotararea luata a avut grave repercusiuni asupra familiei ei, ramase in Romania. Iar comunistii au sters-o efectiv din istoria muzicii romanesti, dovada fiind putinele informatii despre artista. „Parintii mei au suferit cel mai mult din cauza comunistilor, a cel mai dureros pentru mine, lasandu-mi un mare gol in suflet. Cand tatal meu s-a imbolnavit, nici macar nu am putut participa la inmormantarea lui. Abia dupa aceea mama mea s-a mutat si ea in Germania.” ne-a marturisit artista.

Autograful primit de o fetita de la Anca Agemolu

Am gasit totusi cateva marturii ale unor oameni care o iubesc si inca ii duc dorul. O doamna scrie pe un blog: „Aveam vreo 4 ani şi îmi plăcea foarte mult o cantăreaţă de muzică uşoară, Anca Agemolu, care a fugit în Germania şi nu s-a mai auzit nimic despre ea. Nici măcar după Revoluţie. Pe net am găsit doar o informaţie legată de faptul că frecventa Biserica Armenească, pe cand se mai afla încă în ţară. Există totuşi pe YouTube o înregistrare filmată într-un parc bucureştean. Pentru nostalgici şi pentru cunoscători.”  

Anca a mai cantat si in Germania, insa limba a fost un impediment in a urma o cariera muzicala. S-a dedicat familiei si are de 20 de un cabinet de cosmetica. „Imi continui povestea in  sanul familiei” a mai spus Anca Agemolu.
 

Ovidiu Maximilian