Facebook e noul Internet! Ce trebuie sa stii ca sa nu cazi victima escrocilor!

De: Cancan
Publicat: 20/01/2016 | 23:10

 

Sunt la mare moda acum escocheriile de pe facebook, virusii care iti fura datele personale, contactele si le scriu prietenilor in numele tau.

Un studiu realizat arata ca hackerii infecteaza milioane de utilizatori Facebook cu scheme cunoscute, prezentate sub alta forma. O echipa de analisti comportamentali si psihologi a analizat cele cinci categorii de escrocherii si a concluzionat ca nu exista un profil al victimei tipice.

Cu toate acestea, analiza psihologica a evidentiat o legatura stransa între victime si lipsa de informare, în special în ceea ce priveste modul de functionare a retelei sociale Facebook. În timp ce aproape jumatate dintre amenintarile cibernetice mizeaza pe curiozitatea utilizatorilor de a sti cine le-a vizualizat profilul, una din trei fraude atrag victimele cu functionalitati pe care Facebook nu le-a implementat înca, precum butonul de “Dislike” sau personalizarea Timeline-ului cu palete noi de culori.

O extensie care iti ofera o anume tema pentru facebook e de fapt un virus

Tombole false, cum ar fi cele cu bilete gratis la te miri ce evenimente sau puncte de joc, reprezinta 16.51% din numeroasele escrocherii din ultimii doi ani, în timp de materialele pornografice cu celebritati reprezinta 7.53%. Escrocheriile de pe Facebook fac bani prin chestionare frauduloase sau virusi de tip Troian care fura parole bancare sau din browser.

Desi sunt înca o categorie de nisa, materialele video ce promoveaza violenta castiga popularitate, Escrocheriile de tip “Like and Share” care se folosesc de imagini socante, precum animale lovite, copii suferinzi si femei torturate reprezinta 1% din totalitatea fraudelor, potrivit studiului.

 

Raufacatorii online exploateaza curiozitatea victimelor

Cele mai populare categorii de escrocherii folosite de criminalii cibernetici pentru a pacali utilizatorii de Facebook sunt:

1. Ghici cine ti-a vizualizat profilul?- 45.50%
2. Noi functionalitati ale Facebook – 29.53%
3. Escrocherii cu premii – 16.51%
4. Escrocherii cu celebritati – 7.53%
5. Materiale video cu atrocitati – 0.93%

Expertii in securitate informatica recomanda utilizatorilor sa actualizeze sistemul de operare, solutia antivirus si alte aplicatii software pentru a opri hackerii din exploatarea vulnerabilitatilor gasite în sistem. Utilizatorii trebuie sa evite sa completeze chestionare pe Facebook sau sa apese Like sau Share pentru a vizualiza un video. Pentru a atrage atentia în randul utilizatorilor de Facebook, Bitdefender a lansat recent si o lista anuala cu cele mai populare 10 scam-uri gasite pe reteaua sociala.
Studiul a analizat 850.000 de escrocherii raspandite în tari precum Romania, Statele Unite, Marea Britanie, australia, Germania, Spania, Franta si Arabia Saudita începand cu octombrie 2012.

(Gabriel Niculescu)