Faceti cunostinta cu alpinistii de la ISU Bucuresti! Ei salveaza si oameni, dar si pisicile speriate din copaci!

De: Cancan
Publicat: 28/08/2013 | 00:06
Barbatul salvat luna trecuta de alpinistii ISU

Barbatul salvat luna trecuta de alpinistii ISU

Claudiu Farcas, sef de tura serviciu la ISU Bucuresti, ne-a povestit cateva dintre interventiile la care a participat in Bucuresti. Printre cele mai delicate si grele misiuni se numara cele in care trebuie sa intervina pentru salvarea de persoane surprinse de maluri de pamant, despre care spune ca “sunt periculoase si pentru victime si pentru salvatori”.

“Am salvat la un moment dat si o oaie cazuta intr-un canal in Militari. Problema a fost ca a inceput sa se plimbe pe acolo si a ramas blocata, a trebuit sa facem presiune pe canal pentru a putea sa o scoatem”, ne-a declarat alpinistul. De altfel, printre interventiile la care sunt chemati se numara si salvarea de pisici, cai, caini sau veverite.

Indiferent de caz pompierii nu dau niciodata inapoi

“Ne-am urcat si pe o antena radio de peste 100 de metri in cartierul Bucurestii Noi, era un tip care vroia sa se sinucida. Era sub influenta bauturilor alcoolice, l-am asigurat si l-am coborat in siguranta. O femeie, care era sub influenta stupefiantelor voia sa se arunce de la etajul trei al unui spital, iar cand vedea uniforme se speria. Am pus polistiren pe sol, era o stiva acolo pentru ca se reabilita unitatea medicala, a vrut sa sara pe lanaga el, dar din fericire a cazut pe acesta”, ne-a povestit Claudiu Farcas.

Daniel Gatej, Claudiu Farcas, Cornel Radu, Silviu Raicu si Florinel Irimiu sunt cativa dintre cei 70 de alpinisti ai ISU Bucuresti

Ei sunt solicitati si la scoaterea persoanelor cazute in fantani sau puturi. Cel mai recent caz a fost luna trecuta cand au trebuit sa salveze un alpinist caruia i s-a facut rau pe un bloc, alpinistii gasindu-l semi-constient. L-au asigurat si l-au dat jos in siguranta, din primele cercetari el era cu inca doi muncitori acolo, dar acestia au fugit si l-au lasat atarnat acolo.

Luna trecut aau salvat un alpinist care a lesinat in timp ce lucra la montarea unei impamantari pe un bloc

De asemenea, ei intervin tot timpul anului, iarna la degajarea turturilor, iar de fiecare data cand sunt furtuni trebuie sa inlature elementele de constructie care pot pune in pericol viata bucurestenilor.
Antrenamentul lor este greu, iar din pacate ei nu pot sa faca exercitii si pe cele mai inalte cladiri din Bucuresti, deoarece se lovesc de refuzul administratorilor acestora. (A.S.)