Fenomen extrem în România! Plouă, dar apa nu mai ajunge pe pământ

Publicat: 01/08/2021 | 14:37

România se confruntă cu un val de caniculă, iar anul 2021 este cel al fenomenelor extreme. Din cauza temperaturilor ridicate și-au făcut apariția furtunile uscate.

Emisiile de carbon, gazele cu efect de seră, oceanele devin din ce în ce mai acide, pădurea amazoniană își pierde din copaci, toate aceste lucruri reprezintă motive principale pentru care fenomenele meteo extreme devin tot mai dese.

Când vorbim de o furtună uscată, ne referim la un tip de furtună electrică cu precipitații reduse sau deloc. De obicei este văzut din cer cu fulgere și tunete frecvente, dar asta nu produce ploaie.

Prima cauză de origine a acestor tipuri de furtuni uscate este reprezentată de incendiile forestiere. Acestea generează o creștere a temperaturii și o scădere a umidității mediului. Când fulgerul lovește o sursă uscată de combustibil pe sol, are loc un incendiu. Aceste raze tind să afecteze mai ales lunile de vară. Trăsnetele care apar în condiții aride sunt cunoscute sub numele de fulgere uscate.

”Am crescut temperatura medie globală cu un grad, practic deplasăm această distribuție de temperatură cu care eram obișnuiți către valorile mai mari. Valurile de căldură sunt mai probabile, datorită schimbărilor climatice, și mai intense. Și exact la asta asistăm acum, la un val de căldură. Vom vedea în următoarele luni dacă e asociat direct schimbărilor climatice.

Furtunile uscate e posibil să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură. Înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă dar precipitațiile nu ajung la suprafață, pentru că e foarte cald și se evaporă. Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă poate duce la incendii de pădure”, a spus  Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, la Digi 24.