Fenomen grav petrecut la Timișoara. 8 copii, suspecți ca au botulism, au fost internați de urgență în ultimele zile

Publicat: 29/01/2024 | 22:44

Un fenomen grav a avut loc la Timișoara, acolo unde opt copii au fost internați cu suspiciunea de botulism. Unii dintre micuți au ajuns pe mâinile medicilor în stare gravă, însă din fericire acum starea tuturor este stabilă. Boala cu care micuții se confruntă este una gravă și necesită tratament imediat. Ce este botulismul și ce simptome are?

Cei opt copii cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani se află în plasament la două familii de asistenți maternali dintr-un sat din Timiş. Primii copii au început să se simită rău încă din data de 9 ianuarie, atunci când au fost duși la spital, însă medicii i-au diagnosticat greșit, mai întâi cu gastroenterocolită, iar apoi cu gripă. Micuții s-au întors acasă, iar infecția s-a răspândit, făcând ca apoi opt copii să ajungă la spital.

(CITEȘTE ȘI: CĂTĂLIN CRIȘAN, OPERAT DE URGENȚĂ! PRIMELE IMAGINI DE PE PATUL DE SPITAL: „DÂNSUL M-A SALVAT!”)

8 copii, suspecți ca au botulism, au fost internați de urgență

Opt copii din judeţul Timiş au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara cu suspiciune de botulism. Doi dintre micuţi, cei care ajunseseră și în data de 9 ianuarie la spital, necesitând monitorizare permanentă.

După aproape trei săptămâni de la primele simptome, copiii au ajuns la spital și au primit ajutorul de care au avut nevoie. Se pare că aceștia s-ar fi infectat de sărbători, când au fost la colindat şi ar fi mâncat cârnaţi uscaţi.

„Copiii internaţi au fost simptomatici. Şase dintre ei au dificultăţi la înghiţire şi ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alţi doi au în plus stări de somnolenţă şi fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere.

Unul dintre copii, un băieţel, a fost internat iniţial la Spitalul de Copii ‘Louis Ţurcanu’, în Secţia de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună” a declarat dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase.

Acum, micuții se află sub supraveghere medicală și au primit tratamentul necesar. De asemenea, acestora le-au fost prelevate probe şi transmise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

„Am şi început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Naţional de Control pentru Boli Transmisibile, am obţinut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin şi Sibiu. Şi mai avem în aşteptare câteva doze pregătite să fie transferate în orice moment de la Târgu Mureş la Timişoara.

Le mulţumesc colegilor de la DSP şi de la unităţile care ne-au ajutat şi ne-au trimis antitoxina botulinică, care neutralizează efectele bolii. Este pentru a două oară în mai puţin de şase luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timişoara”, a spus Cristian Oancea, managerul spitalului.

Ce este botulismul

Botulismul este o intoxicaţie severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară şi, în cazuri extreme, punând în pericol viaţa celui intoxicat. Principalele simptome ale botulismului sunt: slăbiciune musculară, dificultăţi de respiraţie, vedere înceţoşată, dificultăţi în înghiţire, fenomene digestive şi chiar paralizie.

De menționat este că bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiții de anaerobioză din alimente, adică în absenţa oxigenului. Pentru a preveni botulismului, medicii recomandă igiena alimentelor (cu preparare şi păstrare în condiţii igienice optime) şi gătirea adecvată întrucât căldura poate distruge toxina botulinică, fapt ce înseamnă că alimentele trebuie gătite la temperaturi ridicate.

(VEZI ȘI: UN PACIENT DE 73 DE ANI, BRUSCAT ȘI TÂRÂT DE O INFIRMIERĂ ȘI UN BRANCARDIER ÎN SPITAL, LA BÂRLAD. REACȚIA INSTITUȚIEI)