Fenomen neobişnuit în România: zăpadă portocalie! În ce zone din țară a apărut, dar și care sunt explicațiile specialiștilor

De: Cancan
Publicat: 23/03/2018 | 12:48

Locuitorii din trei județe ale României au avut parte de o experiență inedită astăzi! Când au privit zăpada, ei au observat că aceasta nu era albă, ci avea nuanțe de portocaliu. Unii dintre oameni au imortalizat neaua colorată cu portocaliu, iar imaginile fac furori pe rețelele de socializare. Meteorologii au făcut declarații despre acest fenomen nou care s-a produs în țara noastră.

În unele zone din județele Dolj, Galați și Tulcea zapada nu este albă, ci portocalie. Meteorologii au explicat că nuanțele de portocaliu sunt din cauza prafului saharian, care este adus de un ciclon din bazinul mediteraneean. Fenomenul neobișnuit și-a făcut apariția și în alte țări din Europa.

Localnicii din Galați sunt de părere că totul a apărut în urma poluării provocată de combinatul siderurgic, dar specialiştii i-au liniștit și le-au spus că zăpada portocalie a fost rezultatul apariției unui nor de praf saharian.

„Eu cred că este ceva de la combinat. Zăpada de pe maşină are culoarea roşiatică, o nuanţă portocalie, seamănă cu resturile combinatului. Poate este ceva de la furnal, nu cred că este nisip din Africa, aşa cum vorbeau alţii”, a spus unul dintre gălăţenii aflaţi pe stradă, potrivit Mediafax.

Zăpada portocalie, provocată de un ciclon care se produce în nordul Africii şi deasupra Mării Mediterane

Meterologii contrazic această teorie şi susţin că nuanţa portocalie a zăpezii este cauzată de un ciclon care se manifestă în nordul Africii şi peste Marea Mediterană. Acesta a râspândit la mari distanţe praful saharian, curenţii aducându-l în special deasupra Turciei şi în zona de nord vest a Mării Negre. Zăpada cu praf saharian s-a așternut și în localitatea Dăbuleni din județul Dolj, dar și în orașul Isaccea, judetul Tulcea.

„Este antrenată o masă de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian. Modelele atmosferice care parametrizează concentrațiile existente în aer și probabilitatea ca ele să fie la sol indică o probabilitate foarte mică pentru concentrații reduse de praf saharian să se depună la noaptea ce urmează și în primele ore de mâine în sud-estul României, Dobrogea și Bărăgan. Dar pentru că vorbim de concentrații foarte mici, foarte puțin probabil să coloreze zăpada în roșu, așa cum se întâmplă frecvent în zona Alpilor la sfârșit de iarnă”, a declarat Gabriela Băncilă, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

 

Fenomenul, foarte rar în România, se produce frecvent în munţii Alpi, vestul şi centrul continentului european fiind în calea curenţilor de aer care vin din Africa.