Fenomen spectaculos pe cer, pe 8 aprilie 2024. Unde poate fi văzută Eclipsa totală de Soare? Temperaturile vor scădea în timpul ei

Publicat: 08/04/2024 | 09:16
Eclipsă totală de Soare / Foto: Pixabay

Astăzi, pe 8 aprilie 2024, va avea loc cel mai așteptat fenomen astronomic din acest an: Eclipsa totală de Soare! Cercetătorii străini consideră că această eclipsă va fi una cu adevărat spectaculoasă. Va dura 4 minute și 28 de secunde, iar temperaturile vor scădea ușor. Unde poate fi văzută? 

Cel mai așteptat fenomen astronomic din acest an este eclipsa totală de Soare de astăzi, 8 aprilie. Oamenii de știință de peste hotare au oferit deja detaliile acestui fenomen care se anunță a fi un adevărat spectacol pe cer. Va dura 4 minute și 28 de secunde, iar în tot acest timp, temperaturile vor scădea ușor. Cercetătorii spun că această eclipsă va fi mult mai spectaculoasă decât cea din 2017, văzută de americani.

Eclipsa de soare este așteptată să ajungă pe coasta Pacifică a Mexicului la ora 11:07. Apoi, va intra în Statele Unite ale Americii prin Texas. Ulterior, acest fenomen astronomic va traversa state precum Oklahoma, Arkansas, Missouri și Tennessee, apoi va trece prin Illinois, Kentucky, dar și prin altele. Eclipsa totală de Soare va ajunge pe coasta atlantică a Newfoundland, Canada, în jurul orei 17:16 (ora Newfoundland).

CITEȘTE ȘI: LUNĂ NOUĂ PE 8 APRILIE 2024! RITUALUL CARE ÎȚI ADUCE MAI MULȚI BANI ÎN BUZUNAR. CE TREBUIE SĂ FACI PENTRU ABUNDENȚA FINANCIARĂ

Când va avea loc următoarea eclipsă totală de Soare în România

Ultima eclipsă totală de Soare a avut loc în țara noastră, în anul 1999, pe data de 11 August. Următorul fenomen astronomic de acest tip va avea loc în România, pe data de 3 septembrie 2081. Astfel de eclipse totale de Soare sunt destul de rare și se întâmplă la mulți ani distanță una față de cealaltă.

Specialiștii au explicat deseori că astfel de fenomene au loc la intervale de 100 de ani. Eclipsele parțiale solare sunt frecvente, comparativ cu cele totale. Spre exemplu, pe data de 2 august 2027 va avea loc o eclipsă parțială de Soare care va acoperi jumătate din discul solar.

În România, vom putea observa pe cer eclipse solare parțiale pe data de 1 iunie 2030, când Soarele va fi acoperit în proporție de 83%, dar și pe 20 martie 2034, când va fi acoperit în proporție de 24%.

CITEȘTE ȘI: FENOMEN METEOROLOGIC RARISIM ÎN ROMÂNIA: „A DURAT VREO 2-3 MINUTE”

Care este diferența între o eclipsă totală solară și una parțială

Eclipsele totale de Soare sunt destul de rare și apar atunci când Luna acoperă complet discul Soarelui și blochează în totalitate lumina acestuia. Când are loc eclipsa parțială, atunci Luna acoperă discul Soarelui parțial, iar o parte din acesta rămâne vizibilă. Astfel de eclipse sunt frecvente.

Milioane de americani așteaptă cu sufletul la gură să apară eclipsa totală solară din această zi. Aceștia vor fi martori ai evenimentului astronomic ce se anunță a fi de-a dreptul spectaculos.