Fenomenul bizar care se petrece în Munții Făgăraș! Pare Photoshop, dar e real 100%

Publicat: 17/07/2022 | 15:52
Munții Făgăraș. Sursă foto: Pexels

Un fenomen meteorologic neobișnuit a fost surprins în Munții Făgăraș, iar imaginile au devenit imediat virale pe internet. Mulți ar spune că pozele sunt trucate, dar sunt cât de poate de reale. 

O pagină de Facebook denumită Meteoplus a postat recent o fotografie făcută de Dani Ursache care surprinde fenomenul Gloria din Munții Făgăraș. Postarea a strâns peste 100 de distribuiri și peste 1.000 de aprecieri. 

Imaginile ar putea părea trucate, dar nu sunt. Este vorba de un fenomen meteorologic extrem de rar, după cum a dezvăluit și autorul paginii.

(CITEȘTE ȘI: Bilanț coronavirus România, 17 iulie 2022. Câte cazuri s-au înregistrat în ultimele 24 de ore)

Ce este fenomenul Gloria, văzut în Munții Făgăraș. Cum poate fi explicat

Fenomenul Gloria sau Spectrul Brocken, după cum a mai fost numit, reprezintă umbra unor obiecte care este proiectată pe un nor sau o zonă cu ceață. Acesta apare doar atunci când sunt îndeplinite simultan mai multe condiții.  

Fenomenul este creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor sau ceață, situat mai jos decât poziția acestuia. Norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat.

„În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, explică Romsilva, Regia Națională a Pădurilor. (CITEȘTE ȘI: Val de reacții pe pagina Arhiepiscopiei Tomisului, după ce reprezentanții au transmis că „a ascultat Dumnezeu rugăciunile” să plouă: ”Lăudat să fie Busu!”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult