Fenomenul extrem de periculos care pune în pericol viitorul tinerilor din România. Semnalul de alarmă e tras de un renumit medic

Publicat: 07/03/2024 | 18:46
Medicii trag un semnal de alarmă în rândul tinerilor din generația Z / sursă foto: Facebook

Medicii atrag atenția – vizați sunt tinerii din generația Z – în legătură cu privitul îndelungat al ecranelor dispozitivelor digitale – telefon, tabletă, laptop. Tot mai mulți adolescenți devin dependenți de rețelele de socializare, însă asta nu este tot. Un renumit chirurg oftalmolog trage un semnal de alarmă în rândul persoanelor născute în perioada 2000 – 2020.

Adolescenții generației Z tind să piardă contactul definitiv cu realitatea și cu tot ceea ce îi înconjoară. Tot mai mulți tineri petrec ore întregi în fața telefoanelor mobile / tabletelor, activitate ce devine – încet, dar sigur- parte din rutină.

Pe lângă faptul că, potrivit ultimelor studii, tot mai mulți tineri se privează de lumina naturală, de timpul petrecut la soare (în timpul expunerii la soare crește secreția de dopamină în organism – hormonul fericirii), devin tot mai sedentari și antisociali, medicii trag un semnal de alarmă în rândul celor care sunt dependenți de rețelele de socializare – obicei care poate duce la probleme grave ale ochilor.

Citește și: DISPARE PROGRAMUL DE MUNCĂ DE 8 ORE? COMPANIILE DIN ROMÂNIA SE GÂNDESC LA ALTE VARIANTE PENTRU ANGAJAȚII DIN GENERAȚIA Z

Adolescenții din generația Z riscă să orbească din cauza telefoanelor mobile

Avertismentul vine din partea unui renumit medic oftalmolog, conform unui studiu realizat în rândul adolescenților din Statele Unite ale Americii – rata miopiei a crescut semnificativ cu 59%, ceea ce înseamnă că adolescenții generației Z pot dezvolta probleme grave ale vederii, probleme care pot duce până la orbire – situație care va deveni din ce în ce mai gravă. Conform organizației Mondiale a Sănătății, până în anul 2030, 40% din populația globală va suferi de miopie.

Potrivit presei străine, în ultimele 3 decenii, în Marea Britanie s-a înregistrat o creștere de 46%. Se pare că tinerii dezvoltă miopie mai devreme din cauza creșterii timpului petrecut în fața ecranelor și a lipsei de expunere la soare – nu doar din cauza factorilor genetici. Specialiștii avertizează că expunerea crescută la ecrane poate afecta sănătatea vizuală, sănătatea mentală, sănătatea fizică și sănătatea emoțională.

„Într-un moment critic al vieții lor, ei nu primesc lumina naturală, ceea ce provoacă în mod evident o creștere semnificativă a miopiei. Este alarmant și ceea ce observăm este o epidemie. Ieșirea în aer liber în timpul zilei pentru a juca fotbal, sporturi de orice fel sau doar pentru a te juca cu prietenii declanșează un proces chimic care eliberează dopamină. Putem încuraja copiii să iasă afară și să facă mai mult sport, dar nu putem inversa ceea ce s-a produs, având în vedere importanța rețelelor sociale în viața lor. Se pare că tinerii dezvoltă miopie mai devreme din cauza creșterii timpului petrecut pe ecrane și a lipsei de expunere la soare  – și nu doar din cauza factorilor genetici”, declară renumitul medic Joern Jorgensen, potrivit Dailymail.

Citește și: CE AU PĂȚIT 3 TINERI DIN CONSTANȚA, DUPĂ CE AU FURAT POȘETA UNEI FEMEI. CE AU GĂSIT ÎN GEANTĂ