Fenomenul straniu petrecut în Marea Neagră pe care specialiștii nu și-l pot explica. S-a întâmplat la începutul anului 2023

Publicat: 30/06/2023 | 19:34

Conflictul din Ucraina nu a provocat doar pierderi umane uriașe, ci a avut un impact profund și asupra animalelor marine din Marea Neagră. Cercetătorii au tras un semnal de alarmă recent în în privința delfinilor.

Înainte de război, într-un studiu internațional amplu cu privire la populația animalelor marine s-a descoperit că mai sunt cel puțin 253.000 de delfini în Marea Neagră, iar populația lor „nu s-a mai deteriorat în ultimii 20 de ani”.

Se pare că numărul acestora a scăzut cu cel puțin 5.000 după ce Rusia a invadat Ucraina. Pe lângă acest lucru, ei au migrat în apele Dunării. Specialiștii consideră că războiul din Ucraina i-a afectat extrem de mult, astfel că au mers să caute hrană în alte zone.

„Este un fenomen destul de rar. Prezenţa lor în Dunăre este cel mai probabil legată de hrană, ei sunt în căutarea hranei”, a spus Adrian Filimon, cercetător științific INCDM.

CITEŞTE ŞI: CÂȚI BANI COSTĂ SĂ ÎNCHIRIEZI UN ȘEZLONG PE PLAJĂ, LA NISIPURILE DE AUR. IMAGINI REALIZATE DE UN TURIST ROMÂN AFLAT ÎN CONCEDIU ÎN BULGARIA

Deși delfinii găseau hrană în Marea Neagră, loc în care se află de mulți ani, situaţia s-a schimbat şi au fost nevoiţi să caute mâncare în alte locuri. Scrumbia se poate găsi încă de la sfârșitul toamnei, dar nu ca înainte, ci doar după luna februarie.

„De obicei, ei nu intră în Dunăre, pescuiesc în mare. Scrumbia, de exemplu, acum e… A început cumva migraţia, şi din cauza asta. Când iernile erau mai grele, acum 10, 15 ani, scrumbia începea undeva după jumătatea lunii februarie, martie, acum în noiembrie, în decembrie, avem deja scrumbie. S-a schimbat. Încălzirea globală se simte”, a precizat Eduard Acsente, ghid de turism.

Mai mulţi deflfini morţi au fost găsiţi pe plajele din România

Potrivit unor date emise de reprezentanții ONG Mare Nostrum, în ultimele săptămâni ar fi fost găsiți în jur de 45 de delfini fără viață, aduși de valuri la mal.

Ultimul a fost descoperit în data de 4 aprilie, pe plaja din Eforie Sud.

„Este vorba despre un adult, mascul, din păcate într-o stare avansată de descompunere, ceea ce face cam imposibilă depistarea cauzei decesului. Acesta ar fi al 46-lea exemplar înregistrat anul acesta. Preponderent multe exemplare din această specie au eșuat. Este o specie care este mai mult costieră.

Rata de eșuare este destul de mare anul acesta, comparativ cu anii trecuți. Dintre exemplarele eșuate, 20% au urme de plasă pe suprafața corpului. Trist este că în perioada de prohibiție, când nu ar trebui să se întâmplă acest lucru, apar exemplare cu urmne de plasă, ceea ce indică faptul că există un fenomen de braconaj în Marea Neagră”, sunt precizările lui Costin Timofte, din cadrul Mare Nostrum, conform ziuaconstanta.ro.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult