Florile care se deschid noaptea! Aşa au apărut ”grădinile lunii”

De: Cancan
Publicat: 23/10/2017 | 22:43

Regina nopţii

Este o floare al cărei nume te duce imediat cu gândul la parfumul senzaţional, puternic şi îmbătător, pe care îl emană numai pe durata nopţii. Regina nopţii se poate încadra la categoria de flori- cactus , care înfloresc o dată pe an şi chiar şi aşa, fenomenul se poate întâmpla o dată la câţiva ani.

Denumirea ei ştinţifică este Cereus cactus, însă toată lumea o cunoaşte după numele de regina nopţii şi după prezenţa sa rară şi maiestuoasă. Parfumul parcă este pulverizat tot timpul din petalele mari şi albe, iar esenţa lui se simte de la distanţe de câţiva zeci de metri. Dacă plantezi regina nopţii la tine în grădină, aşteptă-te să înflorească într-o noapte de vară cu semnificaţie specială, după cum zice legenda.

Iasomia de noapte

Nu toate speciile de iasomii înfloresc noaptea, dar există şi astfel de flori. Ca şi celelalte flori care populează grădina de noapte, iasomia de noapte este de culoare albă.

Iasomiile clasice pot creşte lângă copaci cu tulpină lemnoasă, de tip peren, însă iasomia de noapte creşte lângă arbuşti sau gard viu şi are flori asemănătoare cu nişte perlute albe, sub formă de mănunchi. Nu se va dezvolta corespunzător în pământ salin, dar astfel este o plantează care se adaptează uşor.

Zorelele parfumate

Deşi numele spune altceva, există şi specii de zorele care sunt flori de noapte. Denumirea ei ştiinţifică este Ipomea alba, dar i se mai spune şi „floarea lunii”, datorită aspectului său asemănător cu un disc sau cu lună, precum şi faptului că noaptea, la lumina lunii arată senzaţional.

Seamănă foarte mult cu speciile clasice de zorele, însă sunt puternic parfumate şi înfloresc numai noaptea, având nuanţa albă caracterisitica florilor de noapte.

Este o plantă căţărătoare, deci creşte repede şi e rezistentă, găsind mereu drum şi sprijin să se dezvolte pe verticală.

Clopoţelul de noapte

Este o altă floare care iubeşte lumina lunii şi se deschide numai noaptea, găsindu-se într-o singură variantă bicoloră: alb şi violet. Denumirea ştiinţifică a clopoţelului de noapte este Aquilegia vulgaris, fiind o floare uimitor de frumoasă, cu petale ascuţite. Din păcate, parfumul ei provoacă ameţeli şi stare de vomă dacă se află într-o încăpere închisă.

Avantajul clopoţelului de noapte este că polenizează atât de bine, încât se întinde singur în toată grădină.