Focare de infecție la mai multe fabrici de mâncare! Care este riscul de transmitere a cornavirusului prin alimente

De: A. D.
Publicat: 26/05/2020 | 11:38
Cumpărături

Epidemia de coronavirus a speriat pe toată lumea. Aceasta a provocat numeroase pagube și un număr impresionant de oameni au fost infectați cu virusul COVID-19. Pentru a se proteja cetățenii trebuie să respecte mai multe reguli, care sunt menite să limiteze răspândirea virusului.

Pentru că noul coronavirus nu a mai fost întâlnit până acum, nu există încă un vaccin împotriva acestuia sau un tratament clar, așa că toată lumea trebuie să fie extrem de prevăzătoare. De la prima apariție a virusului se încearcă stabilirea efectelor acestuia, a modului de transmitere și determinarea duratei de viață pe anumite suprafețe. (CITEȘTE ȘI: CÂȚI OAMENI AU MURIT ÎN LUME DE CORONAVIRUS + CÂȚI S-AU TRATAT SAU SUNT INFECTAȚI)

Întrebarea cea mai frecventă este dacă acest virus se poate transmite prin alimente, mai ales după ce mai multe focare de infecție au fost descoperite la unele fabrici de mâncare. (VEZI ȘI: NELU TĂTARU A FĂCUT ANUNȚUL. CÂND SE VOR REDESCHIDE PLAJELE DIN ROMÂNIA)

În mai multe fabrici care produc alimente s-au înregistrat cazuri de coronavirus. Sunt anchete epidemiologice de amploare la cea mai mare firmă de panificație din județul Harghita și la o fabrică de înghețată din Alba, acolo unde 47 de angajați au fost depistați pozitiv cu virusul COVID-19.

În aceste cazuri, este clar că activitatea firmelor a fost sistată și în cadrul sediilor se desfășoară procese de dezinfectate. Însă rămâne întrebarea dacă există riscul transmiterii virusului prin alimente. Deși nu există date concrete în acest sens, un lucru este sigur că virusul se poate transmite prin intermediul ambalajelor. Însă Constanța Popa aduce o veste bună în acest sens.

„În acest moment românii trebuie să știe că nu există studii reale, că acest coronavirus se transmite prin intermediul alimentelor. Dar există alte studii științifice care demonstrează că virusul se transmite prin intermediul suprafețelor.

Atenție mare! În conformitate cu aceste studii științifice, COVID se transmite și prin intermediul suprafețelor de sticlă și prin intermediul suprafețelor de metal, aluminiu, plastic, chiar și de pe mănușile chirurgicale.

Vestea bună, pentru noi toți e că aceste virusuri sunt inactivate de banalul spirt”, a declarat Constanța Popa, ordinul biochimiștilor, potrivit Antena3.