Focarul de la fabrica de înghețată din Sebeș se extinde! S-a demarat o ancheta epidemiologică. Peste 80 de angajați și contacți ai acestora au fost infectați cu virusul Covid-19

Publicat: 28/05/2020 | 18:05

Un focar de infecție a fost depistat săptămâna trecută la o fabrică de înghețată din Sebeș. La momentul respectiv au fost confirmate aproximativ 40 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVId-19.

La doar câteva zile focar s-a extins, în prezent fiind declarate peste 80 de persoane contaminate, dintre care 55 sunt angajați ai fabricii și alți 30 de contacți ai acestora. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a anunțat gravitatea situației și a declarat că a fost demarată o ancheta epidemiologică și că până acum au fost efectuate aproape 1.000 de teste.

„Agentul economic nu funcționează, va funcționa în regim de avarie, cu personal redus de 3 ori față de numărul normal”, a mai precizat Alexandru Sinea. (CITEȘTE ȘI: FOCARE DE INFECȚIE LA MAI MULTE FABRICI DE MÂNCARE! CARE ESTE RISCUL DE TRANSMITERE A CORNAVIRUSULUI PRIN ALIMENTE)

La fabrica de înghețată din Sebeș lucrează aproximativ 350 de salariați și toți au fost testați. Până acum, ancheta epidemiologică a vizat șapte localități din Alba, unde au fost identificați contacți ai personalului. (VEZI ȘI: POȘTA DIN DEVA, FOCAR DE INFECȚIE CU NOUL CORONAVIRUS. DOI MORȚI ȘI MAI MULȚI ANGAJAȚI TESTAȚI POZITIV)

„Totodată, specialiștii epidemiologi au stabilit ca principală cauză a infectărilor a fost nepurtarea echipamentelor de protecție de către angajații unității, deși angajatorul le-a pus la dispoziție și au fost instruiți în acest sens.”, a declarat Sinea.

Focarul de coronavirus a fost depistat la sfârșitul săptămânii trecute, iar angajatorul a fost amendat 10.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor igienico-sanitare.

Care este riscul de transmitere a coronavirusului prin alimente

Fabrica de înghețată din Șebeș nu este singura unitate ce produce alimente, la care a fost depistat un focare de infecție. Așa că întrebarea care a fost ridicată vizează faptul dacă există riscul transmiterii virusului prin alimente. În această privință Constanța Popa a făcut unele precizări.

„Există studii științifice care demonstrează că virusul se transmite prin intermediul suprafețelor. Atenție mare! În conformitate cu aceste studii științifice, COVID se transmite și prin intermediul suprafețelor de sticlă și prin intermediul suprafețelor de metal, aluminiu, plastic, chiar și de pe mănușile chirurgicale.

Vestea bună, pentru noi toți e că aceste virusuri sunt inactivate de banalul spirt”, a declarat Constanța Popa, ordinul biochimiștilor.