Formula de calcul pentru pensii. Câți bani vor primi românii după mărire

Publicat: 08/02/2023 | 10:11
Ce se întâmplă cu pensiile. Sursă foto: Pixabay

La începutul anului 2023, atât punctul de pensie, cât și pensiile românilor, au crescut. În acest context, Casa de Pensii a precizat care este formula pe care o aplică, astfel încât fiecare român să știe cum trebuie să își calculeze pensia.

Potrivit informațiilor furnizate de Casa de Pensii, din data de 1 ianuarie 2023, valoarea punctului de pensie este una fixă, de 1785 de lei, după majorarea cu 12%. Ca urmare, și pensia minimă a ajuns la suma de 1.125 de lei, de la valoarea de 1.000 de lei.

(CITEȘTE ȘI: Anunț important! De când vor fi recalculate pensiile. Ce a transmis Casa Națională de Pensii)

Cum se calculează pensia din ianuarie 2023

Cuantum pensie reprezintă un punctaj mediu anual, înmulțit cu valoarea punctului de pensie. Punctajul mediu anual se calculează prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual N): N, unde N înseamnă numărul de ani ai stagiului complet.

Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv:

Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12): 12

Punctajul lunar se calculează prin raportarea salariului brut lunar la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă.

Punctaj lunar = Câştig salarial brut lunar : Câştig salarial mediu brut lunar.

Punctajul lunar, pentru stagiul potenţial acordat persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate:

– 0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;

– 0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;

– 0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.

Condiții pentru majorarea pensiilor

Majorarea punctajelor pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, condiţii deosebite sau condiţii speciale:

– cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;

– cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;

– cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă.

(CITEȘTE ȘI: Noua lege a pensiilor! Cum se calculează pensia pentru un român cu vechimea minimă de muncă)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult