Franţa a interzis rapelul cu serul de la Moderna. De ce au luat autorităţile această decizie

De: Cancan
Publicat: 15/10/2021 | 23:10

Până acum, rapelul în Franţa putea fi efectuat cu serul celor de la Pfizer sau Moderna. Însă, Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) recomandă să nu se mai utilizeze Moderna, cel puţin temporar, ci doar Pfizer din cauza unui risc de pericardită şi miocardită care ar putea fi mai mare, în special la cei mai tineri.

Într-un mesaj trimis profesioniştilor din domeniul sănătăţii vineri după-amiază, Direcţia Generală a Sănătăţii (DGS) a cerut să respecte această recomandare, potrivit mediafax.ro.

Persoanele cu vârsta de cel puţin 65 de ani şi cei care suferă de comorbidităţi, precum şi toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii şi medico sociali începând cu prima săptămână a lunii octombrie  sunt chemaţi să primească o nouă doză de rapel.

Între timp, HAS a luat act de alertele privind riscul de miocardită şi pericardită în urma injecţiilor cu doze Moderna, din ţările scandinave. Săptămâna trecută, Suedia, Norvegia şi Finlanda au suspendat sau, cel puţin, au sfătuit utilizarea acestui vaccin la adolescenţi sau chiar la adulţi tineri. Autorităţile sanitare spun că se bazează pe un studiu care „a stabilit că bărbaţii injectaţi cu vaccinul Moderna şi cu vârsta sub 30 de ani au un risc uşor crescut de a dezvolta inflamaţie a miocardului”.

CITEŞTE ŞI: COMUNA DIN ROMÂNIA CU 99% LOCUITORI NEVACCINAȚI. NICI PRIMARUL NU ESTE IMUNIZAT

„Acest context, circulaţia moderată a virusului în prezent şi lucrările în curs la EMA pentru a defini populaţia ţintă şi mai ales dozajul” determină HAS să „revină mai strict într-o poziţie de precauţie şi să recomande aşteptarea avizului EMA” , aşteptat până la sfârşitul lunii octombrie.

Românii au început să se vaccineze în număr cât mai mare

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 15 octombrie a.c., ora 17.00, este următoarea:

1. Numărul de doze administrate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer-BioNTech (în ultimele 24 de ore): 19.195 de persoane vaccinate cu o doză; 6.950 de persoane vaccinate cu a două doză; 25.578 de persoane vaccinate cu a treia doză.

2. Numărul de doze administrate împotriva COVID-19 cu vaccinul Moderna (în ultimele 24 de ore): 588 persoane vaccinate cu o doză; 138 persoane vaccinate cu a două doză, 1.642 de persoane vaccinate cu a treia doză.

3. Numărul de doze administrate împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca (în ultimele 24 de ore): 19 persoane vaccinate cu o doză; 17 de persoane vaccinate cu a două doză.

4. Numărul de doze administrate împotriva COVID-19 cu vaccinul Johnson&Johnson (în ultimele 24 de ore): * 19.250. Vaccinul nu necesită rapel.

5. Numărul de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare: 37, dintre care 24 la Pfizer, 1 la Moderna şi 12 la Johnson&Johnson.

 

Sursă foto: Arhivă Cancan